current views are: 1

24 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση19:38

Στουρνάρας: Δεν μειώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο, υπάρχει επίδομα θέρμανσης

Έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης, έκανε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Δημοσίευση 19:38’
αρθρο-newpost

Έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης, έκανε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, αποκλείοντας τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.

Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, της τάξης του 200 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ. ευρώ έως τώρα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις εξασφάλισης του επιδόματος θέρμανσης ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη υστέρηση, αποδίδεται από το υπουργείο, στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

-Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων
-Κατά 3,4% στην ύφεση
-Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες
-Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Δεκεμβρίου πέρυσι είχαν διατεθεί 6 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο εφέτος έχουν δοθεί, ως προκαταβολή, 60 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά αίτημα πολλών κυβερνήσεων, το οποίο κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη. Ενώ, παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου, είχε απορριφθεί από την τρόικα, η οποία, είχε, επίσης, απορρίψει τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης (για το τελευταίο, η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς). Όσον αφορά στο κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε έκκληση στο κοινό να χρησιμοποιεί καθαρά καύσιμα, ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα αιθαλομίχλης ενώ από κοινού με τον υπουργό Υγείας υπενθύμισαν ότι κατά τις ημέρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανιάτης, η δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις διπλάσιες ημέρες εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα ανακοινώνεται ακόμα και προληπτική σύσταση για κατάργηση της χρήσης τζακιών, από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το μέτρο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από χθες, Τρίτη, ενώ πρόκειται να ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή και αφορά 70.000 νοικοκυριά, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του ΚΟΤ υπολογίζονται περί τα 2 εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, όπως είπε, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης.

«Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σημείωσε ότι θα παράσχεται δωρεάν ρεύμα ακόμα και τις ημέρες που θα υπάρχει πρόβλεψη για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Παράλληλα χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 10% στην προσέλευση σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας, την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την εποχή, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών.

«Η κυβέρνηση δρα προληπτικά και βοηθάει τους αδύναμους συμπολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, καλώντας παράλληλα όλους του πολίτες «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που μας βλάπτει όλους», όπως είπε.


σχετικα αρθρα