Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΡένας Δούρου με αφορμή την με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ότι «δεν υπάρχει Κύπρος» τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει Προεδρίας της Ε.Ε.

«Για άλλη μία φορά η Τουρκία δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των διεθνών της υποχρεώσεων: όπως τη συμφέρει και αγνοώντας προκλητικά το διεθνές και στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο. Αποφάσισε έτσι αυθαίρετα να... αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με την επανεισδοχή μεταναστών, την οποία υπέγραψε μόλις στις 16/12 με την ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία: τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει προκλητικά ότι "δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος". Για την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης και τους στόχους που επιδιώκει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία« τόνισε η κυρία Δούρου.

«Εκείνο που εκκρεμεί είναι το ποια θα είναι, στην πράξη και όχι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την ευθύνη της προεδρίας της Ε.Ε., αναφορικά με το άνοιγμα προενταξιακών κεφαλαίων, που επιδιώκει η Τουρκία. Θα δεχθεί να προχωρήσει η ΕΕ σε κάτι τέτοιο έναντι μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της; Η έλλειψη άμεσης αντίδρασης από την αρμόδια επίτροπο για θέματα μετανάστευσης αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητικό οιωνό» κατέληξε.