Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σε ναρκοπέδιο έχει μπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και γνωρίζει ότι ένα και μόνο… δικό του στραβοπάτημα μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος στην προσπάθειά του να εμψυχώσει τα στελέχη του κόμματός του συνηθίζει να επαναλαμβάνει ότι πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό γύρω στο 4% κάτι όμως που διαψεύστηκε στην κάλπη με το 13,2% που απέσπασε τελικώς το κίνημα.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθηλωθεί σ΄ ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η κοινωνία δεν το ακούει και δείχνει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εσωτερικές του έριδες…

Το στοίχημα της «Ελιάς» για τον κ. Βενιζέλο μοιάζει να είναι και το τελευταίο του χαρτί. Στην πράξη επιδιώκει να καβατζάρει το εξάμηνο κι από εκεί και πέρα να μιλήσει με άλλους όρους χρησιμοποιώντας και το χαρτί της προεδρικής εκλογής, το οποίο ήταν ο πρώτος που τράβηξε προτείνοντας-ουδείς έχει καταλάβει αν το πιστεύει ή αν το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα- τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά. Οι 58 δεν αποτελούν μία ομοιογενή ή συμπαγή μάζα. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και επιπλέον όταν ακούνε την λέξη ΠΑΣΟΚ θέλουν να φύγουν τρέχοντας.

Ακόμη κι αν δεχτούν μία συνύπαρξη «ισότιμη» και «χωρίς ηγεμονισμούς» με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδεχτούν ότι πιθανότατα στο ευρωψηφοδέλτιο που θα ευλογήσει το ΕΣΚ θα υπάρχει και αναφορά στον τίτλο «ΠΑΣΟΚ». Δύσκολα πράγματα...

Όμως και το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του βγάζει αλλεργία με κάποιους από τους 58. Οι παρεμβάσεις Σκανδαλίδη και Ανδρουλάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ενδεικτικές των επιφυλάξεων που υπάρχουν.

«Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι υπόθεση μίας ελίτ» είπε ο Ανδρουλάκης και ο Σκανδαλίδης ζήτησε να υπάρξει προσφυγή στην βάση για το ευρωψηφοδέλτιο, άρα να ψηφίσουν οι πασόκοι για τους υποψηφίους…

Ο κ. Βενιζέλος από την μία πρέπει να κάνει τα γλυκά μάτια στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Σκανδαλίδη και από την άλλη μασάζ στους 58. Και φυσικά να ντοπάρει και τον Αντώνη Σαμαρά στην κατεύθυνση του ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκηρύξει εκλογές για να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι από τον Απρίλιο τα πράγματα στην χώρα θα στρώσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακροβατεί κι αν τα πράγματα δεν του βγουν όπως θέλει ως τον Μάιο τότε δύσκολα θα υλοποιήσει τον στόχο του να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματός του τουλάχιστον ως τις επόμενες εθνικές εκλογές.