Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη σύλληψη του Χάρη Τομπόλογλου για εκβίαση και παθητική δωροδοκία.

Η σύλληψη ενός... γαλάζιου παιδιού που πιάστηκε να ζητά και να λαμβάνει μίζα σε περίοδο μνημονίου προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Και τούτο διότι σε μία περίοδο που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι σχεδιάζουν το... αύριο της χώρας και καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το... χρεοκοπημένο χτες, (σ.σ. ο κ. Βενιζέλος και η ΝΔ επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν μετακομίσει στην Κουμουνδούρου) η είδηση της σύλληψης ενός γαλάζιου για χρηματισμό αποτελεί βαρύ πλήγμα.

Όχι μόνον σε ηθικό επίπεδο αλλά και σε διαχειριστικό καθώς, παρά την κριτική που δέχτηκε, η κυβέρνηση (είτε ως τρικομματική μέχρι τον Ιούνιο, είτε ως δικομματική έκτοτε) προχώρησε στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με κύριο γνώμονα τα κομματικά γαλόνια των στελεχών που τελικά επελέγησαν.

«Την υπόθεση Λιάπη την αντέξαμε, διότι φρόντισε ο ίδιος να δημιουργήσει εικόνα γελιότητος για τον εαυτό του και, παράλληλα, ήταν εκτός συστήματος πολλά χρόνια» σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση Τομπούλογλου είναι διαφορετική καθώς είναι η ίδια η κυβέρνηση που χρεώνεται την επιλογή του».

Ακόμη κι αν κάποιος αποδεχθεί ως πλήρως αληθή τη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο κ. Τομπούλογλου είναι ισόβιο μέλος του Ιδρύματος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (σ.σ. που όντως είναι), το γεγονός ότι τα μέλη που ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας για το ΔΣ του νοσοκομείου ενέκριναν ομόφωνα την ανάληψη της θέση του Διοικητή από τον κ. Τομπούλογλου δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικούς συνειρμούς.

Οι οποίοι και εντείνονται αν συνυπολογιστεί το πολιτικό παρελθόν του ανδρός, ο οποίος έχει διοριστεί σε σειρά θέσεων επί γαλάζιων κυβερνήσεων, αλλά και το γεγονός ότι διατηρεί προνομιακές σχέσεις με πολλούς βουλευτές της Β' Αθηνών.

Ανεξαρτήτως των σχέσεων του συγκεκριμένου στελέχους, η κυβέρνηση ανησυχεί για τους «Τομπούλογλου» που μπορεί να υπάρχουν, παρά τις ρητές εντολές για πλήρη διαφάνεια.

Σε μία περίοδο, μάλιστα, που το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με σειρά συμφερόντων και μοιάζει να χάνει κάποια από τα σημεία στήριξης που είχε στο παρελθόν, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρούν να λάβουν τα μέτρα τους, ζητώντας σε πρώτη φάση από υπουργούς και διοικητικές οργανισμών αυστηρή εποπτεία των του οίκου τους και σε δεύτερη φάση την παραδειγματική τιμωρία όσων συλληφθούν να παρανομούν.

Σε μία στιγμή που ο κ. Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να δώσει ο ίδιος το παράδειγμα της λιτότητας, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε νέα υπόθεση «Τομπούλογλου» μπορεί να είναι καταδικαστική...