Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Τα οξυμένα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως καταλάγιασαν. Οι περισσότεροι πάντως στοιχηματίζουν ότι αυτό είναι προσωρινό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει χαράξει τη δική του πορεία. Πολλοί εκ των στενών συνεργατών του, δεν συμπλέουν πια μαζί του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πολύ εκνευρισμένος στις τελευταίες κομματικές συσκέψεις. Χτυπάει το χέρι στο τραπέζι αρκετές φορές, μονολογεί και εκστομίζει σκληρές εκφράσεις όπως «μα δεν είναι κόμμα αυτό» ή «τι θέλετε να κάνω άλλο, είστε όλοι αλλού».

Στη σύσκεψη για τα υποβρύχια μάλιστα αρκετές φορές μίλησε υποτιμητικά για πολλά εσωκομματικά θέματα.

Ο κ. Βενιζέλος είναι μόνος και δείχνει να το έχει πάρει απόφαση καθώς ελάχιστους ενημερώνει για τις κινήσεις του. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρμόδια κομματικά στελέχη δηλώνουν άγνοια, όταν δημοσιογράφοι σπεύδουν σε εκείνους, για ενημέρωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμπιστεύεται σχεδόν κανένα  από τα στελέχη και για το λόγο αυτό δεν λέει πολλά . Προτιμά να μοιράζεται τις σκέψεις του με λίγους ανθρώπους.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα επί της ουσίας του έχουν παραμείνει πιστοί μόνο ο Τάκης Ρήγας και ο εκπρόσωπος τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς οι υπόλοιποι σε μια σειρά από θέματα κρατούν ξεκάθαρες αποστάσεις.

Η κεντρική επιτροπή δεν πήγε όπως την είχε σχεδιάσει ο κ. Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει χωρίς πυξίδα και πολλοί στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τα «ρίχνουν» στον πρόεδρο.

Όλοι περιμένουν το πως θα πάει η συνδιάσκεψη για την κεντροαριστερά και τη συνεργασία με τους «58», που θα επισφραγιστεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι περισσότεροι πάντως προεξοφλούν πως αν δεν γίνει κάτι εντυπωσιακό το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα συντριβεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.