current views are: 1

28 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:58

Με αγωνία για τον ανασχηματισμό έκαναν εφέτος Χριστούγεννα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί

Με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι θολές προθέσεις του Πρωθυπουργού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έκαναν εφέτος Χριστούγεννα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. 

Δημοσίευση 06:58’
αρθρο-newpost

Με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι θολές προθέσεις του Πρωθυπουργού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έκαναν εφέτος Χριστούγεννα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι θολές προθέσεις του Πρωθυπουργού για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έκαναν εφέτος Χριστούγεννα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί.

Παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός επιμένει να λέει ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις του, τα κυβερνητικά στελέχη πείθονται όλο και περισσότερο ότι ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει αλλαγές και αναδιατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Για τον λόγο αυτόν έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα υπερπροβολής των δραστηριοτήτων τους αλλά και εξουδετέρωσης των εσωκομματικών αντιπάλων τους, διαδίδοντας πλέον και οι ίδιοι σενάρια αναδόμησης υπουργών, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα τέτοιο σενάριο ήταν και αυτό που εμφανίστηκε παραμονή των Χριστουγέννων και στο οποίο κεντρική θέση είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με το σενάριο που όμως διέψευσε χαλαρά το Μέγαρο Μαξίμου, θα σπάσει στα δυο το οικονομικό υπουργείο και θα συσταθεί και πάλι υπουργείο Οικονομίας και θα είναι αυτόνομο το υπουργείο Οικονομικών. Η  διαρροή που έγινε από κυβερνητική πηγή , η οποία μετά τον θόρυβο… ένιπτε τας χείρας της, έφερε τον Γιάννη Στουρνάρα να ορίζεται υπουργός Οικονομίας και ουσιαστικά να υποβαθμίζεται και υπουργός Οικονομικών να τοποθετείται ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και στενός του φίλος, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Η διάψευση έγινε για τα μάτια του κόσμου και στα χριστουγεννιάτικα γεύματα των πολιτικών τα προγνωστικά για τους υπουργούς που θα αποπεμφθούν ή θα παραμείνουν στην κυβέρνηση έδιναν και έπαιρναν. Όλη αυτή η συζήτηση και οι εκτιμήσεις των υπουργών αποκαλύπτουν την ανασφάλεια που νιώθουν την περίοδο αυτή και την οποία προσπαθούν να καταπολεμήσουν κυρίως με απαξιωτικά σχόλια εις βάρος συναδέλφων τους.

Οι κινήσεις ανασφάλειας των υπουργών όμως απασχολούν πλέον σοβαρά και τον Πρωθυπουργό που τους παρακολουθεί να ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες περισσότερο με τον πόλεμο του παρασκηνίου και λιγότερο με τα καθήκοντά τους. Στο παρασκήνιο ενισχύεται περισσότερο το σενάριο του διορθωτικού ανασχηματισμού, τον οποίο δεν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός αν και δέχεται εισηγήσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά – παρ’ ότι δεν το ομολογεί δημοσίως – ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του δεν περιέχει τις χρυσές εφεδρείες και τα ανερχόμενα αστέρια που θα επιθυμούσε και θα του επέτρεπαν ευρύτερη αναδιάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι σε κάθε θητεία «η πρώτη κυβέρνηση είναι πάντα η καλύτερη», καθώς στους ανασχηματισμούς μπαίνουν στη μέση συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Οι εκτιμήσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι νέοι υπουργοί στη νέα κυβέρνηση, αν αυτή αποφασισθεί,  δεν θα είναι πάνω από τρεις ή τέσσερις.

Σε αυτό το κλίμα, παρά τις συστάσεις του Πρωθυπουργού, τα χτυπήματα των υπουργών κάτω από το τραπέζι συνεχίζονται, επιβεβαιώνοντας ότι μερικά πρόσωπα αποκλείεται να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.


σχετικα αρθρα