Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών περιμένει την κυβέρνηση από το νέο έτος καθώς αρκετά είναι τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοιχτά. 
 
Οι τροικανοί αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στα μέσα του Ιανουαρίου και ήδη η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για τον σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων στα θέματα που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και από τις δύο πλευρές. 
 
Είναι σαφές ότι πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και για να εγκριθεί τότε η δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα πρέπει τα «ανοιχτά» μέτωπα να κλείσουν. Επομένως, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, του Μεσοπρόθεσμου, ο τομέας των εργασιακών και των ασφαλιστικών καθώς και η διαθεσιμότητα στο ευρύτερο στο Δημόσιο.
 
Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014, η τρόικα θα συζητήσει για μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 200-300 εκατ. οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τον προηγούμενο φόρο ακινήτων. Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων, πάντως, το κενό μεγάλωσε γιατί προστέθηκαν ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ήταν αντίθετοι με τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και εφόσον το μέτρο συνεχίζει να υφίσταται η Τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι εκτιμήσεις ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραείναι απαισιόδοξες.
 
Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2016, το προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει ήδη αποσταλεί στην τρόικα, ενώ η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπερ τρίτων πιθανό να αποτελέσουν το πιο δύσκολο πεδίο διαπραγμάτευσης.
 
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει παράταση έως τις αρχές του 2014 και πλέον μένει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αναφορικά με το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.