Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στην οικία του Πρωθυπουργού στην Κηφισιά, αυτές τις γιορτινές μέρες, περάσανε αρκετοί για συζήτηση και ζύμωση. Κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησε και συνομίλησε με στενούς του συνεργάτες και λίγους εκλεκτούς φίλους από τα παλιά.

Εκεί στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, ο απόγονος της οικογένειας Μπενάκη, εξέτασε τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος και της κυβέρνησής του για το πρώτο εξάμηνο του 2014 χωρίς να αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις του: αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανασύνταξη των κομματικών δυνάμεων και πλήρης πολιτικοποίηση των επικείμενων δημοτικών, νομαρχιακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών.

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τις αποστάσεις που τηρούν ορισμένα στελέχη της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα για να κερδίσει την πιο κρίσιμη μάχη της πολιτικής του διαδρομής.

Εν μέσω και των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς, ο ίδιος επιμένει πως η ΝΔ θα ωφεληθεί (έχει ενδιαφέρον πως θα επιτευχθεί) εν τέλει από την εμμονή στη διαφάνεια και ο ίδιος αναμένει ότι ο «διπολισμός» που διακρίνει τις πολιτικές κινήσεις του θα ενισχύσει τον δικομματικό συνασπισμό, πάνω από τον οποίο πλανάται το φάντασμα των σκανδάλου για τα εξοπλιστικά.

Η υπόθεση Κάντα ρίχνει βαριά τη σκιά της και δεν συγκρίνεται με την υπόθεση Χάρη Τομπούλογλου, ενώ τρόμος επικρατεί κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αν και στη ΝΔ παρακολουθούν με αγωνία. Γι’ αυτό και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί ο Πρωθυπουργός όταν επιμένει πως θα ωφεληθεί η ΝΔ. Αυτό μείνει να φανεί στην πράξη…

Παρά τις αντιξοότητες, ο Πρωθυπουργός δεν αποθαρρύνεται αλλά σχεδιάζει την «γαλάζια επίθεση», ήτοι έναν κύκλο περιφερειακών και κυβερνητικών δραστηριοτήτων, με τον ίδιο πάντοτε στόχο: «Έως το Μάιο, η ΝΔ να ανακάμψει και να είναι πρώτο κόμμα».

Θα είναι; Πέραν των επιδιώξεων του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια σε τομείς όπου εκδηλώνεται ήδη λαϊκή δυσαρέσκεια ή καταγράφονται αποτυχίες, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται όσο παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα ο Γιάννης Στουρνάρας. Για πολλούς, η αλλαγή του πρέπει να είναι άμεση, εάν θέλει η ΝΔ να διεκδικήσει με αξιώσεις μια καλή παρουσία στις ευρωεκλογές.

Αυτό συζητήθηκε στην Κηφισιά, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα γίνει με τον υπουργό Οικονομικών και πότε πρέπει να κάνει την κίνηση για αντικατάστασή του.

Πέραν από αυτό, από τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά θα διαμορφωθεί εν πολλοίς το νέο πολιτικό κλίμα, το οποίο πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να το αλλάξει και η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που αρχίζει την 1η του νέου έτους.

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοούν ότι το 2014 θα είναι έτος σκληρής πολιτικής αναμέτρησης και συγκρούσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε ήδη τις προθέσεις της να υψώσει τους τόνους, να αναχαιτίσει «σκάνδαλα» και να ζητήσει δικαστικές παρεμβάσεις και γενικώς να πιέσει την κυβέρνηση «σε όλο το μέτωπο».

Παράλληλα, τα μικρότερα κόμματα αρνούνται να αποσαφηνίσουν τουλάχιστον τη στάση που θα τηρήσουν στις δημοτικές εκλογές και κυρίως στον δεύτερο γύρο, όπου θα κριθεί κατά πλειοψηφία η ανάδειξη των νέων επικεφαλής στους δήμους και στις περιφέρειες. Πάντως, η ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό μέτωπο και ως εκ τούτου οι συμμαχίες για το δεύτερο γύρο, είναι όνειρο θερινής νυκτός…

Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον η κυβέρνηση και η ΝΔ πρέπει να αντιπαρατάξουν όλες τις δυνάμεις τους για να εξαντλήσουν το προσεχές εξάμηνο χωρίς απώλειες και να φθάσουν ως το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε αυτό το εξάμηνο ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα αποσυμφορήσει την πίεση και θα διευκολύνει την κυβέρνηση να συμπληρώσει τα δυο από τα τέσσερα χρόνια της θητείας της με σχετική έστω επιτυχία στους στόχους της ώστε να είναι σε θέση να εξετάσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αν και όλα είναι ανοικτά ακόμα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν τις ευρωεκλογές ή για τριπλές εκλογές.