«Θα τα καταφέρουν πραγματικά οι Έλληνες;» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στο ενδεχόμενο διαδηλώσεων με αφορμή τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην Αθήνα. Ανάλογο δημοσίευμα, στο οποίο η ελληνική προεδρία ουσιαστικά χαρακτηρίζεται «ανέκδοτο», φιλοξενεί η Kronen Zeitung, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αυστρίας.

«Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ και επίκεντρο της ευρωκρίσης, διασωθείσα από την χρεοκοπία με δάνεια δισεκατομμυρίων, για πολλά χρόνια ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και πρακτικά σε όλες τις στατιστικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας αφημένη πίσω από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη - ειδικά η Ελλάδα, θα ασκήσει από τον Ιανουάριο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λειτουργήσει ως πολιτικό πρότυπο;» αναρωτιέται ο συντάκτης της Bild.

Ο ίδιος παραθέτει παλαιότερη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα στη Welt am Sonntag, με την οποία αναγνώριζε τις αμφιβολίες που εκφράζονται σε διάφορα κράτη-μέλη και διαβεβαίωνε: «Θέλουμε να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές και για έξι μήνες να ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

 Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και τονίζει ότι η Προεδρία θα είναι «σπαρτιάτικη» σε ό,τι αφορά τα έξοδα. Αναδεικνύει δε τον κίνδυνο διαδηλώσεων, όταν θα γίνονται συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας βρίσκεται σε εξέλιξη και ηλεκτρονική δημοσκόπηση, με ερώτημα «Η Ελλάδα στην Προεδρία της ΕΕ. Έχει αυτό νόημα;» με δύο πιθανές απαντήσεις: «Όχι! Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να φροντίσει τα δικά της προβλήματα» και «Ναι! Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο κίνητρο». Με 4.032 αναγνώστες να έχουν ψηφίσει, η πρώτη επιλογή συγκέντρωνε 82% και η δεύτερη 18%.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενη στην επερχόμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συντηρητική Kronen Zeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Έλληνες έχουν την προεδρία της ΕΕ»

«Σε αυτή την ΕΕ πραγματικά τίποτε πλέον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη: Την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει, έχοντας τη σειρά της, για μισό χρόνο την προεδρία της ΕΕ η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. Για αυτό η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια.

«Χαρακτηριστικές είναι και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές το Μάιο που φέρουν στην πρώτη θέση τη ριζοσπαστική Αριστερά του δημαγωγού Τσίπρα και στην τρίτη θέση τη ριζοσπαστική Δεξιά της "Χρυσής Αυγής"».

Η Kronen Zeitung, την οποία πολλοί θεωρούν λαϊκίστικη, έχει κυκλοφορία σχεδόν ενός εκατομμυρίου φύλλων την ημέρα. Σε αναλογία με τον πληθυσμό της Αυστρίας, περίπου 8,5 εκατ. κάτοικοι, είναι ίσως η μεγαλύτερη εφημερίδα στον κόσμο.