Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, είναι Γερμανός, αγαπάει το μεσογειακό κλίμα και ό,τι συνοδεύει αυτό και επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρας μας όταν διορίστηκε στη θέση του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα. 
 
Ο Βολφγκανγκ Ντολτ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1958 στο Άρλινγκτον των ΗΠΑ σε οικογένεια διπλωματων. Έμαθε να ταξιδεύει από μικρός, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Με σπουδές στη Νομική και τη δημόσια διοίκηση ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα από την πρεσβεία του Κατμαντού ενώ η θητεία του στο Ισραήλ τον έφερε στην πρώτη του επαφή με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 
 
Στην Αθήνα βρίσκεται από το 2012 σε μια θέση δύσκολη μεν λόγω της κρίσης και της Γερμανικής στάσης ωστόσο ο ίδιος δήλωνε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ πως δεν θεωρεί το πόστο του επικίνδυνο.  «Η Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνο πόστο. Το άλλο είναι ότι μου αρέσει η Μεσόγειος. Ήμουν στο Ισραήλ παλαιότερα με την οικογένειά μου και μας άρεσε πολύ το τοπίο, με τη θάλασσα, τα ελαιόδεντρα, το κρασί. Σε προσωπικό επίπεδο είναι ακριβώς το μέρος όπου θα ήθελα να είμαι», λέει χαρακτηριστικά.
 
Παίρνει το λεωφορείο και πάει μέχρι τον Πειραιά ενώ του αρέσει να απολαμβάνει τη μπύρα του σε καφέ του Χαλανδρίου όπου και διαμένει, ενώ όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν χαρισματικό και επικοινωνιακό άνθρωπο. 
 
Ο ίδιος στο χαιρετισμό του στην πρεσβεία αναφέρει πως «η κρίση χρέους δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες των δύο χωρών. Στερεότυπα που θεωρούνταν ξεπερασμένα αναβίωσαν, ενώ ορισμένες φορές δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να επιστρέψει και πάλι στην ασφάλεια που του παρέχει το εθνικό του κέλυφος».  
 
Αυτό που του κάνει μάλιστα εντύπωση στους Έλληνες είναι ότι με μεγάλη ευκολία μιλάνε για την πολιτική: «ακόμη και αν μιλάς με έναν Έλληνα για τον καιρό, μέσα σε πέντε λεπτά έχει γυρίσει τη συζήτηση στην πολιτική. Μέχρι τώρα δεν είχα γνωρίσει ανθρώπους που μπορούσαν να το κάνουν αυτό με τόση ευκολία».