Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε πλήρη κίνηση βρίσκονται τα στελέχη της, εκτός Νέας Δημοκρατίας, «λαϊκής δεξιάς» καθώς η αναγκαστική ταύτιση του κ. Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ. με τη μνημονιακή πολιτική δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρότησης ενός λαϊκού σχήματος στα πλευρά του κόμματος που ίδρυσε πριν από 40 περίπου χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

«Τα κομμάτια υπάρχουν αλλά το παζλ δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμη» επισημαίνει έμπειρος γαλάζιος πολιτικός που έχει εξαιρετική γνώση όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο της δεξιάς. Αυτά αφορούν όχι μόνον στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. όπως, προς ημερών, ο Βύρων Πολύδωρας αλλά και όσους απομακρύνθηκαν σε προηγούμενα στάδια και σήμερα βρίσκονται είτε στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, είτε στη Νέα Μέρα του Χρ. Ζώη, είτε τέλος στο περιθώριο ως εφεδρείες. Τη συγκρότηση ενός σοβαρού, δεξιού, πατριωτικού σχήματος μοιάζουν να προκρίνουν και αρκετά «συστήματα, επιχειρηματικά και πολιτικά, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε, υπό προϋπόθεσης, είτε να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή είτε να περιορίσει ενδεχόμενες διαρροές της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας έναν «συνταγματικό» πόλο στο πολιτικό σκηνικό. 

Η χθεσινή αναφορά του Βύρωνα Πολύδωρα (Real) «η καινούρια άσκηση που προσπαθώ να επιλύσω είναι πώς να ικανοποιήσω τις προσδοκίες που επενδύονται πάνω μου» με την οποία αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, βάζει στο κάδρο έναν ακόμη παίκτη που, παρά τα όσα του καταμαρτυρούνται, εξακολουθεί και έχει απήχηση σε μερίδα του δεξιού ακροατηρίου. 

Βέβαια, ο κ. Πολύδωρας δηλώνει ότι ο ίδιος δεν είναι πρόθυμος να ανοίξει μία... παράγκα σαν αυτές που υπάρχουν και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, κάτι που άλλωστε προεξοφλούσαν οι περισσότεροι γνωρίζοντας τις απόψεις του για τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ. 

Και εδώ είναι που το παιχνίδι ανοίγει, καθώς ο κ. Καμμένος βρίσκεται πλέον σε ευθεία αμφισβήτηση μέσα στο κόμμα του και τα στελέχη του κοιτάζουν άλλα αριστερά και άλλα δεξιά. Την ίδια στιγμή, στελέχη που συνεργάστηκαν ή σκέφτηκαν να συνεργαστούν με τον κ. Καμμένο κάνουν λόγο για... χαμένη ευκαιρία συγκρότησης ενός σοβαρού, συντηρητικού σχήματος την οποία και αποδίδουν στο χαρακτήρα και τις συχνά χωρίς λογική κορώνες του Προέδρου των ΑΝΕΛ. 

Πίσω από τη σκόνη που σήκωσε η... προαναγγελία ανεξαρτητοποίησης της Ραχήλ Μακρή, ελάχιστοι είδαν και την ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών του Π. Καμμένου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος κ. Νότη Μαριά. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι τα δύο στελέχη, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, κινούνται συντονισμένα και αναμένουν αυτό να φανεί τις πρώτες ημέρες του 2014 όταν θα ανοιχθεί, αν ανοιχθεί, η επιστολή που φέρεται να έχει καταθέσει η Ραχήλ Μακρή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Τις επιλογές Καμμένου αμφισβητούν κατά καιρούς και άλλα στελέχη, χαράσσοντας επί της ουσίας διακριτή πορεία μέσα στο κόμμα, όπως ο κ. Τέρενς Κουίκ ή η κ. Μαρία Κόλλια που εξακολουθούν  να διατηρούν μία πολύ σοβαρή εικόνα εντός του κοινοβουλίου. Όλοι αυτοί δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να κινηθούν. 

Τις εξελίξεις παρακολουθεί δια ζώσης και η Νέα Μέρα του κ. Χρ. Ζώη, η οποία και διαθέτει δύο βουλευτές (Νικ. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος. (σ.σ. προκάλεσε ψιθύρους το γεγονός ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων, η Ραχήλ Μακρή βρέθηκε στη Λάρισα, φιλοξενούμενη από φίλους του λαρισαίου πολιτικού) ενώ υπολογίσιμο μέγεθος, και μάλιστα με τηλεοπτική παρουσία πλέον, είναι και ο βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος που ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής, επιδιώκοντας να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό από τους δυσαρεστημένους γαλάζιους ψηφοφόρους. Πάντοτε, δε, υπάρχουν στελέχη όπως ο Κ. Κιλτίδης έτοιμα να κινηθούν. 

Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Τα κομμάτια, όπως ειπώθηκε, υπάρχουν. Λείπει το στοιχείο που θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης του παζλ. Αυτό αφορά, κυρίως, στο πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί, συσπειρώνοντας γύρω του τους υπόλοιπους, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίζονται ως... δυνάμει αρχηγοί. Το όνομα του κ. Φράγκου Φραγκούλη επανέρχεται κατά καιρούς, ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο ενώ δεν λείπουν και όσοι εκτιμούν ότι απλώς δεν μπορεί. Άλλα σενάρια κάνουν λόγο για προσωπικότητα με πορεία και αναγνώριση στο εξωτερικό (σ..σ όχι απαραιτήτως τον κ. Β. Μαρκεζίνη) χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει δια ταύτα. 

Είναι όμως βέβαιο ότι καθώς εισερχόμαστε στο εκλογικό 2014 και πλέον υπάρχει και η κρίσιμη μάζα στελεχών, οι ζυμώσεις θα επιταχυνθούν. 

Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιλύσει τη δύσκολη εξίσωση που έχει μπροστά του, καταφέρει να απαλλάξει, έστω και συμβολικά, την Ελλάδα από το μνημόνιο και επιδιώξει την επανασυσπειρώσει τη δεξιά παράταξη. Ο Πρωθυπουργός που κοιτά προς τα δεξιά του για την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι σαφές ότι το επιθυμεί και, υπό προϋποθέσεις, εκτιμά ότι μπορεί και να το πετύχει...