Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Πρόγευση για το πώς θα κινηθεί πολιτικά εφεξής έδωσε χθες, με το πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με τη «γλώσσα του σώματος» να δείχνει αποφασιστικότητα, ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ της μνημονιακής πραγματικότητας των Ελλήνων την τελευταία 5ετία και της προοπτικής που ανοίγεται, μέσα στο 2014, για αλλαγή σελίδας.

Ο Πρωθυπουργός, που γνωρίζει πολύ καλά πώς επί της ουσίας έχει λιγότερους από 5 μήνες πριν τις κρίσιμες διπλές εκλογές για Ευρωβουλή και τοπική αυτοδιοίκηση, επεδίωξε ήδη από χθες να καθορίσει ήδη από χθες την ατζέντα της επικείμενης αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα:

- στην αναγνώριση των σκληρών θυσιών αλλά και των αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες και στη δοκιμασία που πέρασε και εξακολουθεί να περνά στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία,

- στην προοπτική διόρθωσης αυτής της κατάστασης, με τη διανομή τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τη δημουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πολιτικό φινάλε του «μνημονίου» ως έννοια και διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. διότι εποπτεία θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως για όλες τις χώρες της ΕΕ με υψηλά ελλείμματα και χρέη),

- στην άρνηση ενός νέου δανεισμού με μνημονιακούς όρους, στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «όπως κάθε φυσιολογική χώρα».

Απ' όσα περιέγραψε με το χθεσινό του διάγγελμα ο κ. Σαμαράς ελάχιστα εκτιμάται ότι θα μπορεί να έχει ως απτά δείγματα αποτελεσματικότητας στα χέρια του πριν τις κάλπες του Μαϊου. Το πρωτογενές πλεόνασμα, από το οποίο αναμένεται να διανεμηθούν σχεδόν 700 εκ. σε συνταξιούχους, ανέργους και ενστόλους, θα έχει επικυρωθεί από την Eurostat ένα μόλις μήνα πριν τις κάλπες και είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσων κινήσεων.

Η τρόικα αναμένεται να έλθει στην Ελλάδα και τον Ιούνιο, οπότε δεν θα έχει σηματοδοτηθεί το τέλος του μνημονίου, ενώ η συζήτηση για το χρέος είναι πολύ πιθανό να παραπεμφθεί για το φθινόπωρο του 2014, όταν θα έχουν συγκροτηθεί σε σώμα και τα νέα όργανα της Ε.Ε.

Το ισχυρό, ωστόσο, χαρτί του Πρωθυπουργού θα είναι η ισχυρή προσδοκία που οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα θα μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες. Προσδοκία σταθεροποίησης και ανοδικής, πλέον, πορείας. Και πάνω σε αυτή την προσδοκία, σε συνδυασμό με το προφίλ που θα έχει οικοδομήσει μέσω της άσκησης της Προεδρίας της Ε.Ε.(σ.σ. στις 8 Ιανουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα ο Εμ. Μπαρόζο και το Κολλέγιο των Επιτρόπων για την επίσημη έναρξη της ελληνικής Προεδρίας), ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει την αντιπαράθεση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της αξιοπιστίας και της στιβαρής διακυβέρνησης.

Η χθεσινή του φράση, «αυτή είναι η δική μου αγωνία, το δικό μου μέλημα, η δική μου ευθύνη. Τώρα η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της κι αλίμονο αν αφήναμε τώρα τον τόπο να γλιστρήσει στην αστάθεια» μοιάζει βγαλμένη από το μέλλον της αντιπαράθεσης με τον κ. Αλέξη Τσίπρα...