Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε ότι «η καλύτερη κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά λιγότερο». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μάλλον δεν συμφωνεί.

Το θέμα είναι αν οι υπουργοί γνωρίζουν επακριβώς τι σημαίνει περισσότερη διακυβέρνηση. Το παρελθόν δεν είναι συνήγορός τους. Π.χ. εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους ­τότε­ υπουργούς του λεπτομερή σημειώματα με τις προτεραιότητές τους.

Όταν τα πήρε, λίγο έλειψε να πηδήξει από το παράθυρο. Τα περισσότερα αφορούσαν εσωτερικές ρυθμίσεις του Δημοσίου και ποικίλους «θεσμικούς» διακανονισμούς που δεν απέληγαν σε πρακτικές λύσεις και δεν έλυναν πρακτικά καθημερινά προβλήματα.

Η κυβέρνηση στο λυκαυγές του 2014 βρίσκεται μπροστά στο ίδιο ερώτημα: Θα λύσει υπαρκτά προβλήματα ή θα αναλωθεί σε επί μέρους διευθετήσεις; Η συνειδητοποίηση της διαφοράς ανάμεσα στον υπουργό και στον... κάβουρα εξελίσσεται σε κρίσιμο στοίχημα για όσους ανέλαβαν να «κάνουν πιο εύκολη τη ζωή», χωρίς να εννοούν μόνο τη δική τους ζωή.

Έντεκα εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι περιμένουν από τους επιβάτες των μαύρων αυτοκινήτων «να κυβερνήσουν περισσότερο». Κυρίως περιμένουν να μπει ένα τέλος στον οικονομικό εφιάλτη που ζουν τα τελευταία χρόνια και να χαλαρώσει η φοροεπιδρομή.

Τι σημαίνει αυτό; Αν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, είναι η έξοδος στις αγορές, η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, η συνταγματική αναθεώρηση, το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, κ.α., αυτές πρέπει να αποτυπωθούν με συγκεκριμένα αποτελέσματα για να καλυτερεύσει η καθημερινότητα σε επτά συγκεκριμένα μέτωπα, εκτός από τα γνωστά πεδία, δηλ. τα δημοσιονομικά.

* Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Η τρόικα έρχεται μα απαιτήσεις να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα με διατάξεις που θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους ασφαλισμένους.

Το σταυρόλεξο που θα της δώσει η τρόικα είναι δύσκολο αλλά είναι και συγκεκριμένο. Το δύσκολο είναι να αποσαφηνίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους για τα όρια ηλικίας, τις παροχές, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και εκ παραλλήλου να περιορίσουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αυτά είναι το «καθεστώς» του σταυρολέξου. Υπάρχουν και τα «οριζοντίως» που αφορούν την απασχόληση και την ανεργία, η οποία κινείται σε εφιαλτικά νούμερα. Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και πως εξασφαλισθούν;

* Υγεία - Περίθαλψη

Πίσω από την «αναμέτρηση» του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ που μονοπώλησε εσχάτως την επικαιρότητα, υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα του «γερασμένου» Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο απαιτεί δράσεις. Τα κουκιά είναι μετρημένα

* Παιδεία

Αν πράγματι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η σημαντικότερη επένδυση στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η εκπαίδευση, αυτό που ονομάστηκε «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» πρέπει να αποκτήσει νέο περιεχόμενο, το οποίο θα μεταβάλει το εγχώριο εκπαιδευτικό τοπίο. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλά λάθη και οι συγκρούσεις ήταν συχνές.

* Υποδομές - Δημόσια έργα

Βοηθούσης της πιέσεως από την Ε.Ε. να προχωρήσουν οι υποδομές της χώρας ­ κυρίως από το νέο ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά ταμεία, μπορεί να αλλάξει η εικόνα, εάν τα ποσά που έχουν εγκριθεί απορροφηθούν εγκαίρως φυσικά. Η επανέναρξη των οδικών έργων αποτελεί για την κυβέρνηση στοίχημα, διότι έτσι θα προβάλλει το επιχείρημα πως αλλάζει το κλίμα σταδιακά και αρχίζει στην πράξη η ανάπτυξη.

 *Δημόσιος τομέας

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι βασικό θέμα, αλλά όλα θα κριθούν από τις αντιδράσεις σε πολλά πεδία, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει να «τρέξει» το επόμενο κύμα της κινητικότητας (διαθεσιμότητας) που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.

* Ασφάλεια

Η ασφάλεια των πολιτών αξιολογείται ως μείζον κοινωνικό αγαθό και προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις μετά και τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ατζέντα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, πρέπει να διευρυνθεί με νέα μέτρα προαγωγής της αστυνόμευσης που θα θέσουν υπό έλεγχο το αναμενόμενο νέο κύμα λαθρομετανάστευσης εξ Ανατολών.

Σε αυτούς, πλην του κοινού εγκλήματος, συγκαταλέγονται πλέον η τρομοκρατία και η αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας, όπως είναι ο συνδυασμός διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

* Θεσμικές αλλαγές

Η αναθεώρηση του Συντάγματος επανήλθε στο προσκήνιο. Ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.