current views are: 1

1 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση06:41

Το «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από σήμερα σε ελληνικά χέρια

Άρχισε και επίσημα η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο κρίσιμη τόσο για την Γηραιά Ήπειρο όσο και για τη χώρα μας, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Δημοσίευση 06:41’
αρθρο-newpost

Άρχισε και επίσημα η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο κρίσιμη τόσο για την Γηραιά Ήπειρο όσο και για τη χώρα μας, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Άρχισε και επίσημα η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο κρίσιμη τόσο για την Γηραιά Ήπειρο όσο και για τη χώρα μας, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της εξάμηνης προεδρίας, η οποία είναι η πέμπτη ελληνική από το 1981 και μετά, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Πρώτος είναι ο πυλώνας Ανάπτυξη-Απασχόληση-Συνοχή με στόχο να συμβάλει στην προώθηση πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης, μέσω μιας νέας ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης.

Δεύτερος άξονας είναι το τρίπτυχο Μετανάστευση-Σύνορα-Κινητικότητα με στόχο μία συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ευρωζώνης με κεντρικό στόχο την θεσμική θωράκιση της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) αποτελεί τον τρίτο.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι η Θαλάσσια Πολιτική με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της θάλασσας και την προώθησης ευρωπαϊκών στρατηγικών συμφερόντων για ενεργειακή ασφάλεια, ανεμπόδιστη διακίνηση του εμπορίου και αποτελεσματική διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε.

«Προεδρία ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη θα είναι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας το στίγμα της.

Αρχές της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ισχυρότερη διασύνδεση της κοινωνίας και των πολιτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμβάθυνση της ενοποίησης και ιδιαίτερα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και η  ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας της Ένωσης και των δεσμών συλλογικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Σημαντικό ρόλο παίζουν, ασφαλώς και οι συνθήκες κατά την οποία η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της το τιμόνι της Ε.Ε. αφού η χώρα μας καλείται να δείξει πρόσωπο αξιοπιστίας εν μέσω της διαχείρισης της δικής της κρίσης. Οι ευρωεκλογές (22-25 Μαΐου) θα αποτελέσουν ένα ακόμα σημαντικό σημείο, αφού θα δώσουν πολιτική χροιά στην προεδρία, ενώ τα ζητήματα του μεταναστευτικού -ιδιαίτερα μετά τα τραγικά περιστατικά στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας- και η προώθηση της τραπεζικής ένωσης θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Όσον αφορά τα οικονομικά η ελληνική προεδρία θα είναι «σπαρτιάτικη» όπως έχει γραφτεί χαρακτηριστικά σε διεθνή ΜΜΕ. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα πιθανά έσοδα από χορηγίες, ενώ θα απασχοληθούν σε αυτήν 150 υπάλληλοι. Είναι ενδεικτικό ότι τα έξοδα των τελευταίων προεδριών κυμάνθηκαν ανάμεσα σε 60 και 80 εκατ.

Η χώρα που θα πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. θα είναι η Ιταλία.


σχετικα αρθρα