Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Στην υλοποίηση της απόφασης του ιδρυτικού συνεδρίου, όταν και είχε αποφασισθεί η αυτοδιάλυση των συνιστωσών, προχώρησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ενημερώνουν ότι από την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής θα παραλειφθεί το "Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο" και πλέον το κόμμα θα εκφωνείται με τον τίτλο "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς", ενώ το σύμβολο παραμένει το ίδιο. 

"Ηταν μια εκρεμμότητα που έπρεπε να λήξει και τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή" επεσήμαιναν στελέχη του κόμματος, αν και εκτός της ειλημμένης απόφασης "μέτρησε" και το αντικειμενικό γεγονός ότι πλέον το ΕΚΜ δεν σηματοδοτούσε την πολιτική ιδιαιτερότητα που είχε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και αποτύπωνε το ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. 

Πάντως οι ρυθμοί αναμένεται να ανέβουν μετά τη ραστώνη των Χριστουγέννων αφού παραμένουν ανοικτά τα θέματα τόσο της συγκρότησης των συνδιασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και να ανοίξει η συζήτηση για τη στελέχωση του ευρωψηφοδέλτιου, υπό την προϋπόθεση, την οποία πλέον δεν συμμερίζονται αρκετά στελέχη, να μην προκύψουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Οσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής(18 ή 25 Ιανουαρίου) αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πρώτες υποψηφιότητες που θα αφορούν δήμους ανω των 60.000 δημοτών και πιθανόν το σύνολο των περιφερειών. Αν και σε επίπεδο ονομάτων ανακυκλώνονται όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εν τούτοις ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις, αφου καταβάλλονται προσπάθειες να "χρισθούν" υποψήφιοι πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την κοινωνική Αριστερά και θα υπερβαίνουν τις στενές κομματικές υποψηφιότητες. Βέβαια στην επιλογή θα "μετρήσει" και το πως θα διαχειριστεί η Ν.Δ. τις δικές της υποψηφιότητες. "Αν επιλέξει να κατεβάσει υπουργούς ή βουλευτές, αυτό θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη" λένε στελέχη του κόμματος, υπονοώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν αμιγώς πολιτικό χρώμα και εκ των πραγμάτων η κάθοδος κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται μάλλον αναγκαία. 

Απο τις αρχές Φεβρουαρίου πάντως ο Α. Τσίπρας θα αρχίσει να επισκέπετεται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εγκαινιάζοντας την ευρωεκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. "Θα είναι ένα ευρωπαϊκό οδοιπορικό που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στην άλλοτε γηραιά ήπειρο" επισημαίνουν στελέχη του κόμματος και εκφράζουν την πεποίθηση ότι στις επερχόμενες ευεωεκλογές "τίποτα δεν θα θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν". 

Αν και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πιθανόν ο Α. Τσίπρας να εγκαινιάσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι απο τη Γερμανία, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο και να ακολουθήσουν Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αφου πλέον είναι αδήριτη ανάγκη η "κοινή συμπόρευση των κοινωνιών του νότου".

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο Α. Τσίπρας εχει ήδη αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής δια της οποίας ζητείται να υπάρξει συνάντηση της ολομέλειας των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τους δύο ευρωβουλευτές που ερευνούν τα πεπραγμένα της τρόϊκας στην Ελλάδα, και ο πρόεδρος της Βουλής το εχει ήδη  αποδεχθεί.

Παράλληλα, με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαίκής προεδρίας απο την Ελλάδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι "αν η κυβέρνηση νομίζει ότι θα υποστείλουμε ή θα μειώσουμε την ένταση του αντιπολιτευτικού μας λόγου, πλανάται πλάνη οικτρά", καθιστώντας σαφές ότι η πραγματικότητα δεν μπορεί να περιμένει και πως η κοινωνία δεν αντέχει και δεν ανέχεται "πανηγυράκια δήθεν επιτυχιών". Ισως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής προεδρίας "μια κοινωνία βιώνει την εξαθλίωση και η κυβέρνησή της περί άλλων τυρβάζει" λένε στη Κουμουνδούρου, υπονοώντας ότι τα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα εντείνονται, και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα.