Ως σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος,  καθώς όπως εξηγεί ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος σε μήνυμά του για το νέος έτος, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, αναφέρεται στις  προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας οι οποίες όπως λέει αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για την  ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας – ιδιαίτερα των νέων –  και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δίνει έμφαση στην εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Επιπλέον τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, μέσω της ανάληψης πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και προώθηση της κινητικότητας που, όπως λέει,  θα διευκολύνει την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Ακόμη αναφέρεται και στον ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θάλασσα στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική προεδρία έχει υιοθετήσει μια οριζόντια προτεραιότητα, η οποία διατρέχει όλες τις υπόλοιπες: μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η θαλάσσια πολιτική στοχεύει στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη «γαλάζια ανάπτυξη» σε τομείς που εκτείνονται από την αλιεία και τον τουρισμό έως τις μεταφορές, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας» τονίζει.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι οι  στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι φιλόδοξοι,  ωστόσο εκτιμά ότι είναι εφικτοι.
« Όμως, την ίδια στιγμή, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, στο οποίο καλείται η Ελλάδα να ασκήσει την Προεδρία, επικρατεί διάχυτη αβεβαιότητα» αναφέρει και εξηγεί ότι οι  πολίτες της Ευρώπης βιώνουν αυτή την αβεβαιότητα υπό τη μορφή της μειωμένης οικονομικής και εργασιακής ασφάλειας, της διάβρωσης της κοινωνικής συνοχής και της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού.

«Βιώνουν την αβεβαιότητα ως την απουσία μιας ιστορικής αφήγησης που θα τους έδινε τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πραγματικό ρόλο στους κόλπους των νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων της Ένωσης» σχολιάζει και κάνει λόγο για την ανάγκη «μιας νέας αφήγησης που θα επιβεβαίωνε τις αξίες του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του ευρωπαϊκού μοντέλου ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης» καταλήγει το μήνυμα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.