Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Χρονιά περισυλλογής αλλά και ανασύνταξης μπαίνει για το ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του και τις επιμέρους ομάδες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε» και θα παίξει τα ρέστα του στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς αν και γνωρίζει ότι οι συνθήκες για την συγκρότησή της είναι δύσκολες καθώς τα εμπόδια που υψώνονται είναι πολλά.

Ακόμη και η πρωτοβουλία των 58 εμφανίζεται αμφίθυμη και χωρίς να έχει καταλήξει τι ακριβώς επιδιώκει και με ποιους, κάτι που ενισχύει τις εσωτερικές φωνές στην Χαριλάου Τρικούπη που προειδοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συρθεί πίσω από μία ομάδα διανοουμένων αλλά να κάνει την δική του προσπάθεια για την συγκρότηση ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου.

Όπως και να’ χει ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να κάνει πίσω και θα επιδιώξει τον σχηματισμό της «Ελιάς» -επισήμως περί τα τέλη Ιανουαρίου- ακροβατώντας ανάμεσα στους εκσυγχρονιστές, τους πανεπιστημιακούς, τους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ και τους επιφυλακτικούς «παπανδρεϊκούς».

Το  έχει ανακοινώσει άλλωστε δημοσίως, το έχει πει στα κομματικά όργανα και έχει δεσμευθεί και έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι στις ευρωεκλογές θα κατέβει ένα ενιαίο σχήμα που θα υιοθετήσει την πλατφόρμα των σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Ήδη πάντως ο κ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει σε όσους τον αμφισβητούν ότι εσωκομματικές εξελίξεις δεν θα καθορίσουν οι ευρωεκλογές καθώς ο ίδιος θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ ή τον όποιο σχηματισμό στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Από την άλλη ό,τι και να κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και το μεγάλο τους πρόβλημα αφορά το θέμα του «ιστορικού συμβιβασμού», δηλαδή της συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά που όπως λένε θα πρέπει να τερματιστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα εμφανίζει τον Κώστα Σκανδαλίδη ως έναν μεταβατικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις ευρωεκλογές και θα επαναφέρει το κίνημα στον δρόμο του… σοσιαλισμού.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ο σημερινός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης να αναλάβει τα ηνία του όποιου ΠΑΣΟΚ θα έχει απομείνει. Κάποιοι προεξοφλούν ότι μία τέτοια λύση με την ομάδα Σκανδαλίδη-Ανδρουλάκη να παίρνει την ηγεσία του κόμματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις κινήσεις αυτές παρακολουθεί με προσοχή και η ομάδα των 11 η οποία ωστόσο έχει δείξει ότι δεν έχει σχεδιασμό για τα επόμενά της βήματα. Η αναποφασιστικότητά της στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και η μη αντίδραση εκ μέρους των μελών της ομάδας στην απόφαση του να μην διεξαχθεί ψηφοφορία ώστε η διαφωνία τους να καταγραφεί φανέρωσε ότι υπάρχει μία αμηχανία και μία έλλειψη συντονισμού μεταξύ και των στελεχών που την συγκροτούν.

Πάντως και η συγκεκριμένη ομάδα δεν πρόκειται να κάνει την επανάστασή της πριν από τις ευρωεκλογές και θα περιμένει να διαπιστώσει τις εκλογικές επιδόσεις της «Ελιάς».

Εκ παραλλήλου η ομάδα των 75 η οποία αμφισβητεί τον κ. Βενιζέλο σε θέματα πολιτικής, όχι όμως και την δυνατότητά του να ηγείται του ΠΑΣΟΚ

Η εν λόγω ομάδα το τελευταίο διάστημα δεν έχει καν πυκνές επαφές με τον Γ. Παπανδρέου και προς το παρόν δείχνει να επαναπαύεται σε έναν ρόλο «ασκώ εσωτερική αντιπολίτευση, καταγράφομαι, αλλά χωρίς να επιδιώκω κάτι παραπάνω».

Στο πεντάμηνο που μεσολαβεί ως τις ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει πάντως να πάει με τα νερά όλων των διαφωνούντων και να ενσωματώσει τους 11 στην λογική «βάλτε χέρι να σώσουμε το ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Σκανδαλίδη στο πρόσωπο του οποίου και αναγνωρίζει την πιο συστηματική και έμπειρη αντιπολιτευτική γραμμή θα επιδιώξει να τού ικανοποιήσει τουλάχιστον κάποια αιτήματα σε σχέση με την Kεντροαριστερά.