"Δεν έχει υπογραφεί διμερώς με την Τουρκία συμφωνία που να προβλέπει την ηλεκτροδότηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου", αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Με το έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι "το υπογραφέν στις 14.5.2010 Μνημόνιο Κατανόησης για την Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, επίσης δεν περιλαμβάνει καμία τέτοια πρόβλεψη".

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή του επικαλείτο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" σύμφωνα με το οποίο η τρόικα "με βάση το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο για την ενέργεια, ζητεί από τη χώρα μας να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, όπου το μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ", κάτι που σημαίνει ότι "όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον".

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις 14 Μαΐου 2010, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν θέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος θέμα ηλεκτροδότησης των Ελληνικών Νησιών από τουρκικές εταιρείες, χωρίς να υπάρξει απάντηση από την πολιτική ηγεσία.