Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Με πέντε νέους στόχους ξεκινούν την καινούργια χρονιά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχους που θεωρούν πολύ σημαντικούς προκειμένου να κατορθώσουν να βρεθούν στην εξουσία.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις, η διαμόρφωση του τελικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η έντονη κοινοβουλευτική παρουσία και οι κινητοποιήσεις των πολιτών, η ελληνική προεδρεία και η υποψηφιότητα Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν και φυσικά η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κόμμα  είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου την νέα χρονιά.  

Η αλλαγή του ονόματος της ημέρες των εορτών δεν ήταν άλλωστε ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν μόνο η αρχή.

Σε ότι αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι δεν αποκλείεται ακόμα και πριν από τις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να στήσουν εκλογές προκειμένου να αποφύγουν τον διασυρμό στην διαδικασία των πιο χαλαρών αναμετρήσεων. Πιστεύουν δηλαδή ότι τόσο για την ΝΔ αλλά ιδιαιτέρα για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα είναι πιο επώδυνα εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν μετά τις ευρωεκλογές.

«Οι δυο εταίροι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και έτσι δεν αποκλείεται να προβούν σε πράξεις αιφνιδιασμού προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Στις εκλογές αναφέρθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε «Εμείς διεκδικούμε μια μεγάλη και καθαρή εκλογική νίκη για να απαλλάξουμε τη χώρα από την καταστροφική συνταγή του Μνημονίου, για να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο και για να ξεκινήσουμε μια σκληρή προσπάθεια, μαζί με την κοινωνία, για να ανορθωθεί και η οικονομία και η δημοκρατία».

Φυσικά τα βλέμματα των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στραμμένα και στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο δεύτερος και εξ ίσου σημαντικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που έχει να κάνει με την οικονομία. Με δεδομένο ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αντιληφθεί ότι οι προτάσεις τους δεν είναι κατανοητές σε απόλυτο βαθμό από τους πολίτες επεξεργάζονται και πάλι το οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να μην επιδέχεται ερμηνειών.

Η ελληνική προεδρία αλλά και η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι μια από τις προτεραιότητες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ισχυρίζονται μέσα από την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η  δυνατότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει γνωστές τις θέσεις του στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υποψηφιότητα του προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι «ελέφαντας» παρά μόνο ο αρχηγός ενός κόμματος της Αριστεράς.

Η πιο έντονη κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ταυτόχρονη κινητοποίηση των πολιτών είναι ο επόμενος στόχος των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι με το που θα ανοίξει η Βουλή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να συζητηθούν  όλες οι αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά ενώ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το θέμα Λιάπη και Τομπούλογλου. Πρόθεση τους είναι ακόμα να βρίσκονται δίπλα σε όλες τις κινητοποιήσεις των πολιτών με σκοπό να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.

Τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λατρεύουν την πολυφωνία οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να πείσουν τους συντρόφους τους -των συνιστωσών - ότι καλό είναι να μην παρουσιάζουν την εικόνα της Βαβέλ.

Ο καθένας να έχει την άποψη του χωρίς όμως να την κάνει κυρίαρχη γιατί το  αποτέλεσμα είναι να μην πείθονται οι πολίτες για την σοβαρότητα των θέσεων τους.