current views are: 1

2 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:12

Το χάσμα μεταξύ Αθήνας και του άξονα Βερολίνου, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον

Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από το μνημόνιο είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστώντας σε μια καλύτερη χρονιά από το 2013.

Δημοσίευση 05:12’
αρθρο-newpost

Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από το μνημόνιο είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστώντας σε μια καλύτερη χρονιά από το 2013.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το 2014 θα είναι έτος εξόδου από το μνημόνιο είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστώντας σε μια καλύτερη χρονιά από το 2013.

Η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού είναι αναμενόμενη, αλλά από μόνη της δεν φθάνει για να αντιμετωπίσει τα πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχει μπροστά της η δικομματική κυβέρνηση.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εισέρχονται σε μια χρονιά που θα είναι εκλογική και αναμένεται να διεξαχθούν πολλές συγκρούσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τους πλειστηριασμούς και τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση έγιναν μεν «με την ανοχή της τριμερούς», αλλά οι διαφορές υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και του άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Ουάσιγκτον.

Ο Πρωθυπουργός, επιμένει ότι έχει εξασφαλίσει η χώρα ένα μορατόριουμ λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και κεντρική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι  πως τόσο η χώρα μας όσο και οι εταίροι της δεν θέλουν να διαφανεί αγεφύρωτο χάσμα στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πίεση από την τρόικα που έρχεται στις 15 Ιανουαρίου, αλλά ο επιδιωκόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των συνομιλιών είναι περιορισμένος.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ (η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο) και να αναζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λύση στο καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

Τα ανοικτά μέτωπα

Για να επιλυθεί το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού προϋποθέτει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν κλείσει έως τα τέλη Ιανουαρίου τα ακόλουθα ανοιχτά μέτωπα:

*Δημοσιονομικό κενό του 2014

Οι τροϊκανοί απαιτούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200-300 εκατ. ευρώ οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

*Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγράμμα 2014-2017

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα το προσχέδιο, αλλά η σχετική διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

* Ασφαλιστικό και εργασιακά

Οι ομαδικές απολύσεις είναι το βασικό μενού, ενώ το εκρηκτικό μίγμα ενισχύουν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

* Νέο κύμα διαθεσιμότητας

Νέες εντάσεις αναμένονται στο δημόσιο τομέα, καθώς η παράταση που έλαβε από την τρόικα η χώρα λήγει και πρέπει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο επεσήμανε πως είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας της χώρας από εδώ και πέρα και βάση για την οικονομική ανεξαρτησία της.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι το 2014, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια και αναμένει να τηρήσουν και οι δανειστές τις δεσμεύσεις τους.

Αν η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα χρονιά αποδειχθεί… γούρικη για την Ελλάδα και κλείσει η εκκρεμότητα του χρηματοδοτικού κενού, τότε θα στρωθεί το χαλί για να διευθετηθεί και το έτερο μείζον θέμα: η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας.

Η ελληνική πλευρά αναμένει ως πιο πιθανό σενάριο μια έμμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης λήξεων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό ίσως με ένα προσωρινό «μορατόριουμ» που θα προβλέπει να παγώσει η καταβολή τόκων για ένα περιορισμένο διάστημα (π.χ. δύο έτη).


σχετικα αρθρα