Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σάλος προκλήθηκε από το δημοσίευμα που ήθελε την Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο του Ηρακλείου-παραδοσιακού «πράσινου» κάστρου- να καταφεύγει σε «λουκέτο» λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πρωτεύουσα της Κρήτης αλλά και υπουργοί που προέρχονται από τα «σπάργανα» της Τοπικής Οργάνωσης, διαψεύψουν, μιλώντας στο newpost, το «κλείσιμο», αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι επελέγη η λύση της... συρρίκνωσης.

Πρόκειται για την Τοπική Οργάνωση Κεντρικών και Νότιων Συνοικιών του Ηρακλείου Κρήτης, που εδρεύει στη συνοικία Μασταμπά, τα στελέχη της οποίας είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια «στρατιά» πιστών «πράσινων» στελεχών και ψηφοφόρων που καθιέρωσαν το νομό ως το πιο δυνατό εκλογικό χαρτί του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν κλείνει η οργάνωση. Θα κάνουμε συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουμε την πρόταση της μετεγκατάστασης σε φθηνότερο κτίριο», λέει στο newpost ο γραμματέας της Τ.Ο Μασταμπά, Γιώργος Δροσανάκης.

«Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 420 ευρώ το μήνα και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, ήδη χρωστάμε τρία ενοίκια. Όμως η τοπική δεν κλείνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, που εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο του οποίου είναι και γέννημα- θρέμμα. Μιλώντας στο newpost κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση αυτοχρηματοδότησης των τοπικών οργανώσεων, βάσει της οποίας πρέπει να αναδιοργανώσουν τα οικονομικά τους».

Το θέμα της «αυτοχρηματοδότησης» θέτει και κάποια ερωτήματα, τα οποία ο γραμματέας της συγκεκριμένης τοπικής δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Ο κ. Δροσανάκης δηλώνει στο newpost ότι η οργάνωση των Κεντρικών και Νότιων Συνοικιών του Ηρακλείου έχει μόλις... 100 μέλη.

Την ίδια ώρα επιμένει ότι ακόμη και στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτη εκλογική δύναμη σε ολόκληρη τη χώρα και «σάρωνε» στο Ηράκλειο, είχε... 100 μέλη.

Στα επίμονα ερωτήματα του newpost για τις εγγραφές στη συγκεκριμένη οργάνωση κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης – τη δεκαετία του 80, του 90- που το ΠΑΣΟΚ ήταν ανίκητο, η απάντηση ήταν... καρμπόν: η οργάνωση είχε 100 μέλη.

Η αυτοχρηματοδότηση αναδεικνύεται σε επικίνδυνη σπαζοκεφαλιά για ένα κόμμα που είτε με 43,92% των ψήφων (2009), είτε με 12,28% (2012), αριθμεί σε μια ισχυρή τοπική οργάνωση...100 μέλη.