Με ενδοκυβερνητική κόντρα έκανε ποδαρικό το 2014, με αφορμή την πρεμιέρα της εφαρμογής του μέτρου του εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά πως το μέτρο έχει ψηφιστεί από το Νοέμβριο του 2012, και την Χαριλάου Τρικούπη να ανταπαντά πως «δεν δέχεται μαθήματα συνέπειας».

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέτρο και προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών τόσο εντός κυβερνήσεως όσο και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου για την κατάργησή του. 

Μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράστηκε η δυσφορία για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει την ανάγκη για επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου στον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη.

Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία.

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του.

Το επιχείρημα του υπουργού ότι "το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί" έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει - σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰  επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή).

Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς». 

Άδωνις Γεωργιάδης: Νιώθω λίγο Στουρνάρας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ παρομοίασε τον εαυτό του με τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Αισθάνομαι λίγο Στουρνάρας... Το έχουμε ψηφίσει το μέτρο από τη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2012, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και εγώ το ψήφισα. Σέβομαι τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 25ευρο αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους».

Και πρόσθεσε: «Κάπου τελειώνει και το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορούμε να το δίνουμε και για το ρεύμα και για τους απόρους και για τα πάντα, δεν είναι άπειρο».

ΠΑΣΟΚ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνέπειας

Αργά το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση  στα σχόλια που προκλήθηκαν. «Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πάντα στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, την στήριξη τη απασχόλησης, την προστασία ευπαθών ομάδων, την αποκατάσταση αδικιών, τη διόρθωση οριζόντιων μέτρων ανάγκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει: 

«Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης.  Αυτή η γραμμή είναι η μόνη που αποδίδει αποτελέσματα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο».

Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό και όταν άλλοι περνούσαν την αντιμνημονιακή τους  φάση ή άλλοι προστάτευαν την «παρθενία» τους με επιλεκτικές συμπεριφορές μικροκομματικής αυτοπροστασίας. Δεν δέχεται συνεπώς μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό της προσπάθειας του και κυρίως των θέσεων και προτάσεων του».