«Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική Humanite δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε μια έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια» σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη και δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέσο, που είναι η υποψηφιότητα για την προεδρία της Επιτροπής ώστε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Είμαστε οι μόνοι που εκφράζουν μια εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία. Και παρότι είμαστε το αουτσάιντερ σε αυτήν τη μάχη, έχουμε ένα πλεονέκτημα στον αγώνα μας: οι αντίπαλοί μας είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που έχει αποτύχει, είναι δυνάμεις που ανήκουν σε ένα σύστημα που δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του «έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, επειδή προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης. Αλλά ο πόλεμος κατά των λαών διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη. Και δημιουργεί θύματα άνεργους, άστεγους, φτωχούς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αναδύθηκε η ιδέα να είμαι υποψήφιος. Αλλά όταν δέχτηκα, είπα ότι δεν θα είμαι ένας υποψήφιος της Ελλάδας, του Νότιου και της περιφέρειας, αλλά ένας υποψήφιος όλων των λαών της Ευρώπης. Διότι η αριστερά είναι αυτή που υποστηρίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα των λαών, ενάντια στα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των τραπεζών και των πλουσίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί. Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να πείσουμε τις κοινωνίες και τους λαούς του Βορρά ότι το πραγματικό συμφέρον τους δεν είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα και περιλαμβάνουν τη συστηματική καταφυγή σε νέα δάνεια. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια. Θέλουμε να τον σπάσουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους λαούς του Βορρά ότι μια λύση για τους λαούς του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες του Νότου πρέπει συνεχώς να καταφεύγουν σε δάνεια, τα οποία όμως δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και τις οποίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε».

«Η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση όλων των λαών. Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί» τόνισε.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου «ποια είναι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα που αναλαμβάνει την προεδρία στην Ευρώπη», ο κ.Τσίπρας απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης της αποτυχίας της λανθασμένης ευρωπαϊκής πολιτικής. Επείγει στο να αντιδράσουμε. Η Ευρώπη του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων, της αλληλεγγύης και της προόδου. Είναι μια Ευρώπη που ανακατανέμει τα πλούτη στους ισχυρούς και τη φτώχεια, τη μιζέρια και τον πόνο στους φτωχούς και αδύνατους.
»Επομένως οι ερχόμενες εκλογές δεν είναι μια συμβατική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας κρίσιμος πολιτικός αγώνας για να ανοικοδομήσουμε εκ νέου την Ευρώπη και τις προοπτικές της για τους λαούς της».

Σε άλλο ερώτημα για το ποιες ακριβώς θα είναι οι προτάσεις του για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «Νέα συμφωνία για το μέλλον».

«Χρειάζεται ένα New Deal για το μέλλον της Ευρώπης» είπε και εξήγησε: «Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προγράμματα ανάπτυξης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό συνεπάγεται μια ριζική ανακατανομή του πλούτου προς όφελος αυτών που τον παράγουν και αυτών που έχουν ανάγκη. Εάν κατά το παρελθόν η θέση αυτή έμοιαζε ιδεολογική, σήμερα επιβάλλεται ως μια απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα της Ευρώπης».

Ειδικά για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι απαιτούνται για το μέλλον της «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της παραγωγικής της βάσης» και πρόσθεσε:
 
«Όταν οι Έλληνες με ρωτούν: Μα πού θα βρείτε τα χρήματα για να μας βοηθήσετε; Απαντώ: Δεν θα βρούμε χρήματα. Θα υποστηρίξουμε αυτούς που παράγουν τα αγαθά και τον πλούτο, αυτούς που κάνουν το σύστημα να λειτουργεί. Θα υποστηρίξουμε τους ερευνητές, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες... Πρόκειται για μια ουσιαστική διαφορά με τους νεοφιλελεύθερους που δεν υποστηρίζουν παρά τις αγορές και τις τράπεζες και όχι αυτούς που κάνουν την οικονομία».

Στο τρισέλιδο αφιέρωμα υπογραμμίζεται πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Σκοπεύει να μεταφέρει στο δικό τους έδαφος τον πολιτικό αγώνα έναντι των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων, που έχουν καταδικάσει σε φτώχευση τους λαούς της Ευρώπης. Αυτός υπόσχεται μια ριζική ανακατανομή του πλούτου και ακύρωση μέρους των δημόσιων χρεών».