Επιμένει στη θέση του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την καταβολή 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από τους ασθενείς στις περιπτώσεις εισαγωγής, ενώ η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση συνεχίζεται με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για λάθος κίνηση του υπουργείου.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Βήμα Fm, διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο έστω και ένα βράδυ, ενώ επεσήμανε ότι η χρέωση γινεται για την «κοινωνική μεταβίβαση». Οι πολίτες που θα νοσηλευτούν μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουν 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα και να μην πληρώνουν οι άποροι. Το χρέος όσων δεν πληρώνουν θα «μεταφέρεται» στην εφορία, σημείωσε στο Mega ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προβάλλει το ΠΑΣΟΚ,  ο υπουργός ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ καλά κάνει και διαφωνεί. «Το ισοδύναμο που είχε προτείνει η τρόικα ήταν πολύ πιο σκληρό. Είχε προταθεί η αύξηση στα παραπεμπτικά και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει άλλες περικοπές στην Υγεία και πιστευει στο πρωτογενές πλεόνασμα».  

Την ίδια ώρα, σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο κ. Στουρνάρας είναι ένας εξαιρετικός υπουργός σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. «Τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα για την υπερφορολόγηση των πολιτών είναι εύκολα παρέξηγησιμα αλλά είναι αληθή και ακριβή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΑΣΟΚ: Συμβολικά λάθος να επιβαρύνουμε τον πολίτη στην Υγεία

Απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της Υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ».

Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.

Σε σκληρότερο τόνο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Πρωτόπαππας τόνισε ότι το δημοσιονομικό ισοδύναμο του μέτρου -που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ- «μπορεί να βρεθεί από τα δεκάδες εκατομμύρια που εξοικονομήσαμε για την υγεία, ψηφίζοντας το πρόσφατατο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη». Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ.

Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά το 1 ευρώ ανά συνταγή που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν σε λίγες ημέρες να καταβάλλουν στα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «δεν θα το πληρώνουν εκείνοι για τους οποίους προβλέπεται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα», δηλαδή οι χρόνια πάσχοντες.

Όπως είπε, πρόκειται για 750.000 συνταγές το μήνα και η εξαίρεση αυτή «αφαιρεί 9 εκατ. ευρώ από το στόχο» του μέτρου.

ΙΣΑ: Σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας οδηγούν τους ασθενείς

Έντονα αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στο μέτρο της επιβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας  πως οδηγεί τους ασθενείς σε αποφυγής της νοσηλείας. Παράλληλα οι φαρμακοποιοί αντιδρούν  στην υποχρέωση των ασφαλισμένων του  ΕΟΠΥΥ να  πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου ένα ευρώ ανά συνταγή.

Όσον αφορά στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθούνται  «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού, όπως τονίζει,  πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους οριζοντίων μέτρων σε βάρος του πολίτη» τονίζεται στην ανακοίνωση.