current views are: 1

3 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση09:46

Yeni Safak: Όχημα για την ανακήρυξη της ΑΟΖ η ελληνική προεδρία

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ με τα δικά της συμφέροντα στο παρασκήνιο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που όπως επισημαίνει, ο σημαντικότερος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ με τα δικά της συμφέροντα στο παρασκήνιο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που όπως επισημαίνει, ο σημαντικότερος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ με τα δικά της συμφέροντα στο παρασκήνιο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που όπως επισημαίνει, ο σημαντικότερος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «θα ανάψουν τα νερά» (αναφερόμενη με αυτό τον τρόπο σε πιθανή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) και αφού κάνει αναφορά στους στόχους της Ελληνικής προεδρίας, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και η διαχείριση μεταναστευτικών ροών, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην θαλάσσια πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους έξι μήνες.

Όπως υποστηρίζει η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

Παράλληλα, η εφημερίδα επικαλείται περσινό άρθρο της εφημερίδας «το Βήμα», στο οποίο δημοσιευόταν και χάρτης του Αιγαίου όπου απεικονιζόταν οι συντεταγμένες της ζώνης που σκόπευε να ανακηρύξει η Ελλάδα.

Η Yeni Safak αναφέρει πως στους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι δεν μένει καθόλου σχεδόν χώρος στην Άγκυρα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία της Τουρκίας να έχει λόγο στον καθορισμό της ΑΟΖ στην περιοχή.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο, θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης και ότι για να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τον ενεργειακό της πλούτο χρειάζεται μία ομπρέλα διεθνών συμμαχιών.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.


σχετικα αρθρα