Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Το 2013 ήταν το «έτος μηδέν». Βάλαμε τέλος στην κατρακύλα. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου», ήταν η φράση στην οποία συμπυκνώνεται το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός προς στους πολίτες για τη νέα χρονιά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, προσδοκούν ότι στο επόμενο εξάμηνο, η πολιτική που ακολουθεί εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον χειροπιαστά και για την ελληνική κοινωνία.

Βασική παράμετρος στο σχεδιασμό των κυβερνητικών στελεχών, είναι η σταθερότητα, πολιτική και κοινωνική και για αυτό έχει ξεκαθαριστεί ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, γεγονός όμως, που είναι σε συνάρτηση με μια σειρά ζητημάτων τα οποία είναι ανοικτά και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει από αύριο.

Τρόικα: το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: έχοντας επιστρέψει από «τις χειμερινές διακοπές για σκι», κατά την αλησμόνητη δήλωση του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα προσαρμογής. Όμως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά, είναι τελείως διαφορετικό:

* Αν και το Μέγαρο Μαξίμου, προχωρά πάντα με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για όλα τα θέματα, η πρακτική του Δεκεμβρίου έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά χωρίς η τρόικα να συμφωνεί απόλυτα, καθώς η επιχειρηματολογία πλέον είναι πολιτική: οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς καταρτίζονται με βάση τις αντοχές της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται αποσταθεροποίηση και χάνεται όλη η προσπάθεια.

Έτσι τα νομοσχέδια για τον φόρο στα ακίνητα, τους πλειστηριασμούς και τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα στη Βουλή με την ανοχή της τριμερούς.

* Για τη συνέχεια η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο παραπέντε της εξόδου από την κρίση, ενώ στους επόμενους μήνες υπεισέρχονται και δύο νέοι παράγοντες: η θέση της Ελλάδας στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν επιτρέπει να διαφανεί σύγκρουση με τους εταίρους μας και ο περιορισμένος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Χρηματοδοτικό κενό: Στόχος είναι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να μπορέσει να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ και να βρεθεί λύση για το «αγκάθι» του χρηματοδοτικού κενού, που υπολογίζεται μαζί με τις απώλειες στα έσοδα από την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, στα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015.

Προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας το ΔΝΤ (το οποίο θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στις αρχές του 2016), θα πρέπει να καλυφθεί το παραπάνω κενό.

Ωστόσο για να λυθεί αυτό το ζήτημα θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, με την τρόικα να ζητά ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της τρύπας που προκύπτει, από τις ελαφρύνσεις στο φόρο για τα ακίνητα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το συγκεκριμένο κενό υπολογίζονταν από την τρόικα στο 1,2 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι είναι μικρότερο.

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάρτισή του και το προσχέδιο του προγράμματος, βρίσκεται ήδη στα χέρια των δανειστών μας, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη η διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό.

Δεύτερο κύμα Διαθεσιμότητας: Έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και αφορά 12.500 δημοσίους υπαλλήλους. Στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ελληνική πλευρά πήρε σιωπηλή παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τοπική αυτοδιοίκηση και πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας θα αποτελέσουν τις κύριες «δεξαμενές», ενώ στόχος της κυβέρνησης, είναι να αποσυνδεθεί το καθεστώς κινητικότητας από τις απολύσεις και να εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του δημοσίου για καλύτερη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ασφαλιστικό και εργασιακά: ένα αρκετά ευαίσθητο μέτωπο, καθώς στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση αρκετών φόρων και τελών υπέρ τρίτων ή η ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό, με την τρόικα να επιμένει ιδιαίτερα και στην αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

Βιωσιμότητα του χρέους: Αν κλείσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, τότε ανοίγει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του πιο κρίσιμου ζητήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η χώρα και το οποίο δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Βασικό όπλο της ελληνικής πλευράς, στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση η οποία θα διεξάγεται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα από τη Eurostat τον Απρίλιο, ενώ η λύση που θα υπάρξει, θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις τρεις πλευρές που συμμετέχουν στο δανεισμό της Ελλάδας, αλλά και να ελαφρύνει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος.

Η επιστροφή στις αγορές: Βασικός στόχος στη στρατηγική της κυβέρνησης είναι να μπορέσει η Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να δανειστεί από τις αγορές και να μην χρειαστεί χρηματοδότηση μέσα από ένα νέο μνημόνιο. Ήδη, στο δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με τους επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών funds και τραπεζικών κολοσσών, όπως της Blackrock που διαχειρίζεται assets 3,72 τρισ. δολαρίων, της Wellington Management με 774 δισ. portfolio κ.α.

Αποκατάσταση αδικιών και μείωση ανεργίας: Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει αντιληπτή στους πολίτες, μόνο αν η επιτυχία στα δημοσιονομικά μεγέθη μετατραπεί σε κοινωνικό μέρισμα. Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς, θα χρησιμοποιηθεί για την σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.

Το μεγάλο στοίχημα όμως έχει να κάνει με την μείωση της ανεργίας. Η επανέναρξη των μεγάλων έργων στη χώρα (οδικοί άξονες κλπ), αλλά και η κατασκευή νέων (αγωγός ΤΑΡ), θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επιτρέψει να κινηθεί χρήμα στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αποκρατικοποιήσεις: Μέσα στο 2014, θα ανοίξει ξανά ο φάκελος ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτες στη λίστα, την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΠΑ, ενώ το σχέδιο νόμου που αφορά την πρώτη φάση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2016, έχει δοθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Ευρωπαϊκή Προεδρία: Η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στους στόχους που έχει θέσει για το διάστημα που θα βρίσκεται στην Προεδρία της Ευρώπης, θα ενισχύσει τη θέση της χώρας στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα χειριστεί η Ελλάδα στο επόμενο εξάμηνο, είναι η νομισματική και τραπεζική ενοποίηση, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ισχυρούς της Ένωσης, αλλά και η μεταναστευτική πολιτική που αφορά άμεσα τη χώρα μας.