Μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες που δίδονταν στην πλειοψηφία των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκαν χτες προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι ώστε στις επόμενες προμήθειες να μην υπάρξει περιθώριο «λαδώματος».

Στόχος είναι να υλοποιούνται εξοπλιστικά προγράμματα αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας , δίχως να υπάρχει περιθώριο κάποιοι να πλουτίζουν ενώ ταυτόχρονα δεν αγοράζονται τα σωστά οπλικά συστήματα με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μετά τα όσα εντόπισε η Ελληνική Δικαιοσύνη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο των ερευνών από την ελληνική Δικαιοσύνη, που αφορούν στο σύστημα προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν, άλλωστε, ήδη δοθεί αυστηρές εντολές προς όλους τους αρμοδίους φορείς του Υπουργείου να συνδράμουν, με τον πλέον ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα, είναι διαρκής προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά».

Για το λόγο αυτό συναντήθηκαν χτες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επεξεργάστηκαν διάφορους τρόπους προκειμένου να «παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξήγησε ο Δ. Αβραμόπουλος: «Μπορεί σήμερα να μην υλοποιούμε εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Μέσα από προγραμματισμό και αποδοτική διαχείριση των πόρων.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, και αφού έχουμε διαμορφώσει το σχέδιο των προτάσεων μας για τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, θα συγκαλέσουμε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της και να ακουσθούν οι εισηγήσεις τους, με στόχο την διαμόρφωση ενός σχεδίου-πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και ψήφιση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΥΣΕΑ και βέβαια, επικύρωση από την ελληνική Βουλή».

Σήμερα οποιαδήποτε δαπάνη στον χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης - γιατί δεν υπάρχουν νέες προμήθειες - συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ζητείται η έγκριση της.

Ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του καταλήγει λέγοντας ότι:

«Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές αμετάθετες επιλογές μας και θα τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

Γ.Κοκ.