Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί άρθρο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Είμαστε ισότιμος εταίρος».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θεωρεί την ανάληψη της προεδρίας μία ευκαιρία για την Ελλάδα να υπενθυμίσει στους εταίρους της ότι είναι «θεσμικά ισότιμο κράτος - μέλος της ΕΕ» και εκτιμά ότι «οι έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας θα συμπέσουν με ένα σημείο καμπής στην ελληνική κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος παραθέτει τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι αυτή «συμπίπτει με ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη», μόλις πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και εν μέσω μίας πανευρωπαϊκής συζήτησης για την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι αυτή η εξαιρετικά σημαντική συζήτηση «αφορά το αν και πώς μπορεί να προστατευθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας και κράτους δικαίου» και διευκρινίζει: «Αυτοί οι όροι και οι κατακτήσεις θεωρούνταν μέχρι πρότινος αυτονόητα, ωστόσο στη σκιά της οικονομικής κρίσης, του ευρωσκεπτικισμού και της διογκούμενης ξενοφοβίας τίθενται εν αμφιβόλω».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλει αποφασιστικά στο να δοθεί οριστικό τέλος στην κρίση, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας προσανατολίζονται «στις ανάγκες και τους φόβους των ευρωπαίων πολιτών». 

Στις πιέσεις που σκοπεύει να ασκήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας, προκειμένου να πετύχει παραχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών της Ελλάδας, αναφέρεται κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού Focus.

Με τίτλο «Έτσι εκβιάζουν τώρα οι Έλληνες την Ευρώπη» στο δημοσίευμα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για να θέσει υπό πίεση τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνεται, «η Αθήνα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας. Τώρα είναι η σειρά των άλλων».