Την εκτίμηση ότι η Σερβία έχει τις δυνατότητες για γρήγορη πρόοδο στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» του Βελιγραδίου.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο και, σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, οι προετοιμασίες για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Σερβίας-ΕΕ), που αναμένεται να διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου, είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ακόμη ότι η Σερβία δικαιούτο να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα προσπάθησε να συμβάλλει στην όλη διαδικασία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα εύσημα ανήκουν πρωτίστως στο λαό και την κυβέρνηση της Σερβίας.

Η πρόοδος που σημειώθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας συνέβαλε, επίσης, στην επιτυχία, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Σερβία, συμπλήρωσε ο κ. Κούρκουλας.

Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην ενταξιακή της πορεία, ο κ. Κούρκουλας απάντησε ότι η ΕΕ στηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας και υπενθύμισε πως ούτε η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό ωστόσο δεν αποτελεί εμπόδιο για τις σχέσεις ΕΕ-Κοσόβου.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται, επίσης, αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον ρυθμό με τον οποίο η Σερβία μπορεί να ολοκληρώσει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μια σταθερή Σερβία προς όφελος της σταθερότητας όλης της περιοχής» επεσήμανε ο κ. Κούρκουλας.