Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ενδοκυβερνητική διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Σφοδρή επίθεση από την Χαριλάου Τρικούπη στο υπουργείο Υγείας, με τον κ. Γεωργιάδη να επιμένει στη θέση πως πρόκειται περί ψηφισμένου νόμου.

«Δεν έχω απολύτως καμία κόντρα με το ΠΑΣΟΚ και δε θέλω να έχω» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, λόγω του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Γεωργιάδης επέμενε στη θέση του πως πρόκειται περί ψηφισμένου νόμου.

Ανέφερε ακόμη πως όπως ο νόμος έχει ψηφιστεί, δεν προέβλεπε καμία απολύτως εξαίρεση, αλλά θα λειτουργούσε από την 1/1/14, οριζόντια και καθολικά και θα έπρεπε να βαρύνει τους πάντες.
«Με δική μας απόφαση, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προχωρήσαμε σε εξαιρέσεις από το καθολικό μέτρο και έτσι εξαιρέθηκαν οι χρονίως πάσχοντες, οι άποροι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% κλπ.».

ΠΑΣΟΚ: Τα ισοδύναμα να τα βρει ο υπουργός στα Ζάππεια που χάθηκαν

Νωρίτερα σήμερα το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο υπουργείο Υγείας κάνοντας λόγο για τροπολογία που θα καταθέσει το κόμμα και σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους τόνιζε: «Να ψάξει ο υπουργός τα ισοδύναμα που... χάθηκαν στα Ζάππεια της ΝΔ».

«Η επιβάρυνση του 25ευρου για την εισαγωγή ασθενούς στα νοσοκομεία, καθιερώθηκε με τον Ν. 4093/12 (παρ. Iβ) ο οποίος ψηφίστηκε ως ένα άρθρο στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έπειτα από μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων και διαφωνιών ή αλλαγών σε άρθρα ή παραγράφους του νομοσχεδίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πάντα όμως στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδικίες εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της Προγραμματικής Συμφωνίας της κυβέρνησης, είναι η γραμμή που αποδίδει αποτέλεσμα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο. Αυτό πράξαμε και από το Σεπτέμβριο θέτοντας ζήτημα στον υπουργό Υγείας (κατά την διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας μας) με στόχο την επανεξέταση και μη υλοποίηση της επιβολής του 25ευρου» τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα σχολιάζει με αιχμές δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με το θέμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

 «Α. Γεωργιάδης στο ΣΚΑΪ 25/09/2013

«Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 11.000 ευρώ, ενώ εξαιρούνται οι χρόνια πάσχοντες».

Β. Γεωργιάδης στο STAR 24/09/2013

«Μόνο οι έχοντες και κατέχοντες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων θα πληρώνουν 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία».

Γ. Γεωργιάδης in. gr 27/11/2013

«Εξετάζεται η απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα Νοσοκομεία».

Ας σταματήσει λοιπόν να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την φθηνή δικαιολογία ότι η διάταξη αυτή είχε ψηφισθεί πριν από ένα χρόνο.

 Ο Υπουργός Υγείας γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι και άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και είχαν ψηφισθεί στη Βουλή, επανεξετάσθηκαν και άλλαξαν από την ίδια την Κυβέρνηση.

Για παράδειγμα αναφέρουμε την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τη μη εφαρμογή του 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, την πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, την πρόσφατη απόφαση για μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους.

Εκτός εάν επανεξετάζονται μόνο τα θέματα που κρίνει κατά το δοκούν η ΝΔ. Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην Οικονομία βελτιώνεται, ότι υπάρχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι το 2014 είναι χρονιά αποκατάστασης αδικιών είναι πρέπει να το εννοούμε και απόλυτα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται επομένως μαθήματα συνέπειας και αξιώνει σεβασμό των προσπαθειών του και κυρίως των θέσεων και των προτάσεών του. Τα «ισοδύναμα» που επικαλείται ο κ. Υπουργός ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα «Ζάππεια» που χάθηκαν.

Εξ άλλου, όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «το ΠΑΣΟΚ στήριξε πρόσφατα και την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία τόσο με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, όσο και με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ. Ας αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους. Και όταν δηλώνει δημοσίως (στο Mega σήμερα) ότι η διαμάχη του 25ευρου είναι "για τρίχες" ας σκεφτεί το πόσο "τρίχες" θα το θεωρήσει ένας άνεργος, ένας φτωχός που έχει ανάγκη».