Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Πιθανόν αν ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριφερόταν στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όπως προ ημερών στη συνεδρίαση που έγινε με κυβερνητικά στελέχη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η πορεία της κυβέρνησης να ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο Πρωθυπουργός, κοιτάζοντας αυστηρά την ομάδα των στενών του συνεργατών, αλλά και τους παριστάμενους υπουργούς, υφυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, ήταν σαφής, απότομος και σκληρός.

Ζήτησε «δουλειά, δουλειά, δουλειά», από όλους και να «να σταματήσουν επιτέλους οι συζητήσεις για τα σενάρια που έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Πολλές φορές εσχάτως ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι είναι άλλο πράγμα η συζήτηση ή το να δέχεται να συζητά εισηγήσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και άλλο πράγμα αυτές οι συζητήσεις ή εισηγήσεις να παρουσιάζονται μετά ως πιθανά ενδεχόμενα «πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών».

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους τους παρισταμένους, σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση, να μην αφήνουν κανένα «παράθυρο ανοιχτό» που θα υπονομεύει την αταλάντευτη και ανυποχώρητη θέση του ότι «αυτή την περίοδο των ανοιχτών κοινωνικών μετώπων προέχει η συνεπής εφαρμογή του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος, χωρίς ούτε μια χαμένη μέρα ή ώρα για οποιονδήποτε άλλο ελιγμό ή χειρισμό».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «αυτή την περίοδο είναι αδιανόητη η συζήτηση για ανασχηματισμό, ή, ακόμη χειρότερα, για εκλογές». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοησίες» την άποψη ότι η συζήτηση για παρόμοιους χειρισμούς ευνοεί την άσκηση του κυβερνητικού έργου, διότι συσπειρώνει το κόμμα, εν αναμονή πρωτοβουλιών.

Πεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά, είναι, αντιθέτως, ότι ως τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές η ενασχόληση με τη «σεναριολογία»αδυνατίζει το κυβερνητικό έργο και αποσπά την προσοχή από τις «μεγάλες και καθοριστικές προτεραιότητες της ατζέντας των διαρθρωτικών αλλαγών».

Αποτελεί όμως χαρακτηριστική ένδειξη ότι ο σκεπτικισμός επί των χειρισμών ενέχει και τον υπόρρητο φόβο του «πολιτικού κόστους των πολλών μετώπων. Π.χ. η διαμάχη που ξέσπασε στο λυκαυγές του νέου έτους μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των δυο κυβερνητικών εταίρων για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία, αποτελεί μείζον ζήτημα και αναδεικνύει τις εύθραυστες ισορροπίες στο δικομματικό σχήμα της συγκυβέρνησης.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια διχασμένη και χωρίς σύμπνοια κυβέρνηση, που πολλές φορές ο ένας υπουργός ρίχνει μπανανόφλουδες στον δρόμο του άλλου» σχολίαζε προ ημερών έμπειρος πολιτικός παράγοντας της κεντροδεξιάς που κατέληγε το συλλογισμό του ότι ο καθένας κάνει οτιδήποτε για να διασωθεί.

Το κλίμα είναι βαρύ σε πολλά επίπεδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός κατά κοινή ομολογία…«παίζει τα ρέστα του» για να κερδίσει το στοίχημα.

Οι δημοσκοπήσεις όμως έχουν διαφορετική εκτίμηση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ το μεγάλο πρόβλημα, όπως και σε όλα τα συστήματα εξουσίας διαχρονικά, είναι πως κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται έξω από την γυάλα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πρωθυπουργού…Η άγνοια του κοινωνικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι εις βάρος της κυβέρνησης!