Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σύσκεψη εφ' όλης της ύλης θα έχουν την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού με το τέλος των γιορτών έρχονται και επισήμως τα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών με στόχο να χαραχθεί η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου λίγο πριν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων (15 Ιανουαρίου καταφθάνει η τρόικα).

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη «καυτά μέτωπα», όπως για παράδειγμα αυτό του εισιτηρίου των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία. Το ζήτημα αυτό έχει πάρει το χαρακτήρα «εξίσωσης» αφού αναζητούνται οι μαγικοί αριθμοί (ισοδύναμα) λίγες μέρες μετά τους κυβερνητικούς τριγμούς που προκάλεσε η προαναγγελία του. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να απαντά ότι το μέτρο είναι ψηφισμένο στη Βουλή.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει τροπολογία με εξαιρέσεις κοινωνικών ομάδων από το εισιτήριο, ενώ ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε σήμερα ότι τα 25 ευρώ θα τα πληρώνουν όσοι κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο και όχι όσοι εξετάζονται. Στο τραπέζι των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου θα πέσουν σίγουρα τα κριτήρια εξαίρεσης για το μέτρο.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν τα ζητήματα των επικουρικών συντάξεων, καθώς και του ΕΚΑΣ (δικαιούχοι).

Η σύσκεψη θα έχει και ευρωπαϊκά ζητήματα και πιο συγκεκριμένα τις προετοιμασίες για την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. καθώς και τις επαφές της ελληνικής πλευράς κατά την άφιξη του «ελεγκτή» της τρόικας, ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.