"Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δήλωση που φέρεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, κατά την οποία η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης τον "νομικό χαρακτήρα" της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να τονίσει στη συνέχεια πως "η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως, δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αξιολόγηση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε τον "προεκλογικό" χαρακτήρα της συγκυρίας για να τονίσει πως "αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια".

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην "έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια" που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου και υπογράμμισε πως η Ελλάδα "δεν ακολουθεί την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο".

Ο κ. Δελαβέκουρας παραπέμποντας εξάλλου στο "νέο εργαλείο" που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία) σημείωσε πως ανάλογες επαφές "είναι χρήσιμες", ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία των εξελίξεων που επηρεάζουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτημα σχετικό με τις παραβιάσεις της Τουρκίας που διεκόπησαν στη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς "το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση. Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων".

Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε καταληκτικά ότι "σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά".