Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς έκανε λόγο για πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και ότι οι δύο χώρες είναι σε καλό δρόμο για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων.

«Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων», είπε κλίνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αρίντς τόνισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διαβάζει τις σχετικές εκθέσεις, παρά το ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στις εργασίες. «Οι καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», είπε ο κ Αρίντς.

Ο Aρίντς τόνισε: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση», είπε ο κ Αρίντς.

Στη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Αλ Γκορ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός επικρατείας κ. Αλί Μπαμπατζάν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Άναν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πολλοί άλλοι ομιλητές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είχε κληθεί για να μιλήσει στην πρώτη ημέρα της Διάσκεψης.