Γράφει ο Θέμις Δαγκλής

Από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην διεύρυνση της ΕΕ και στην ένταξη νέων μελών από τα δυτικά Βαλκάνια. Αυτό στην Ελλάδα μπορεί να μην προκαλεί καμία εντύπωση, στους διπλωματικούς κύκλους όμως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Όλοι θυμούνται την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003. Όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα προσπαθούσε να ξαναπιάσει το νήμα εκεί που το άφησε πριν δέκα χρόνια. Τόσο το Μαξίμου όμως, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών έδειξαν εξαιρετικά απρόθυμα να το κάνουν.

Η Αθήνα προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα. Καλύπτεται πίσω από τη “φόρμουλα” ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει αποφασιστεί και προχωράει, επικαλούμενη μάλιστα το πρόσφατο παράδειγμα της Κροατίας. Στην πραγματικότητα πάντως, μόνο η Σερβία και το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις , σε ότι αφορά σε όλους τους άλλους επικρατεί στασιμότητα ή πλήρης ακινησία. Ούτε καν η Αλβανία δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Στο ΥΠΕΞ εκτιμούν, πως θα πάρει την ημερομηνία τον Ιούνιο, κάτι που όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να σηκώσει το βάρος γι' αυτό η ελληνική προεδρία. Η διάθεση της Αθήνας είναι αμφίσημη, θέλει να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων η Αλβανία, χωρίς όμως να εκτεθεί γι' αυτό ή ίδια. Στις διμερείς σχέσεις άλλωστε επικρατεί στασιμότητα, καθώς η ελπίδα, ότι η αλλαγή της κυβέρνησης θα σήμαινε και μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από τα Τίρανα, δεν επιβεβαιώθηκε. Και υπό τον Έντι Ράμα, η Αλβανία θέτει ζητήματα που προβληματίζουν την Αθήνα, όπως πχ την άρση του εμπολέμου και τους τσάμηδες και οι πρόσφατες επισκέψεις Παπούλια και Βενιζέλου στην Αλβανία δεν άλλαξαν κάτι σε αυτό.

Οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, υπό τον Νίμιτς για το θέμα του ονόματος ήταν μια τρύπα στο νερό. Παρά το γεγονός ότι η αδιαλλαξία των Σκοπίων ευθύνεται για το αδιέξοδο, πολλοί εταίροι δείχνουν να έχουν βαρεθεί το θέμα του ονόματος και θέλουν να το παρακάμψουν. Έτσι στο τελευταίο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με αρκετούς εταίρους, που ήθελαν να δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το προσωρινό της όνομα, κάτι που απέτρεψε ο Βενιζέλος – με καυγά. Το θέμα δεν έκλεισε όμως, θα το ξαναφέρουν στην ημερησία διάταξη, πιθανότατα στο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία δημιουργεί επίσης ένα ζήτημα για την Αθήνα που ακούει στο όνομα Κόσοβο. Για να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας η Σερβία ξεκίνησε ένα διάλογο και κατέληξε σε συμφωνία με το Κόσοβο, συμφωνία που παρακολουθεί η ΕΕ, δηλαδή και η προεδρία. Ταυτόχρονα το Κόσοβο ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Ως προεδρεύουσα χώρα, η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να επιμείνει πια στην άρνηση αναγνώρισης του Κοσόβου Οι Κοσοβάροι άλλωστε, περιμένουν να αλλάξει τη στάση της η Αθήνα στο θέμα αυτό μέσα στην ελληνική προεδρία. Εύκολο θέμα για την Αθήνα αυτό δεν είναι, και γι' αυτό το ΥΠΕΞ το υποβαθμίζει. Τέτοια ζητήματα πάντως, που ελάχιστη σημασία για την Προεδρία έχουν, μπορεί να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις για την κυβέρνηση.