Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ως γνωστόν οι σχέσεις Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ήταν ποτέ ιδανικές. Ούτε καν στο κρίσιμο διάστημα που παιζόταν η σωτηρία της χώρας και ο πρώτος ασκούσε καθήκοντα πρωθυπουργού με τον δεύτερο  να εκτελεί χρέη υπουργού Οικονομικών, δεν είχαν καταφέρει να βρουν έναν κοινό βηματισμό.

Γενικώς ο κ. Παπαδήμος ήταν αποδεκτός από τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, ενώ ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών Ευρωπαίων ομολόγων του.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε μετά την αποχώρηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας να αναλάβει κάποιος τεχνοκράτης κι εν προκειμένω ο Παπαδήμος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και γι’ αυτόν τον λόγο την κρίσιμη εβδομάδα αναζήτησης διαδόχου πρωθυπουργού προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην επιλογή του πρώην τραπεζίτη προτιμώντας να αναλάβει τα ηνία της χώρας κάποια προσωπικότητα πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του λοιπόν στην FAZ  ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρήκε ευκαιρία να αφήσει …αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την άποψη που είχε διατυπώσει ο Λουκάς Παπαδήμος στο παρελθόν για τους πολιτικούς λέγοντας πως εάν κάποιος εμπιστευθεί τη σταθερότητα του ευρώ σε πολιτικούς είναι σαν να δίνει σε έναν δυνάμει αλκοολικό το κλειδί στο ερμάρι στο οποίο βρίσκονται τα ποτά, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: « Αυτό το είδος της κριτικής που ασκείται σε πολιτικούς με θλίβει.

Κι αυτό γιατί το πολιτικό προσωπικό είναι ο νόμιμος αντιπρόσωπος των πολιτών». Συνέχισε δε λέγοντας ότι δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί για ό,τι έγινε τα προηγούμενα χρονια στην Ελλάδα και σχολίασε: «Ήταν μόνο το πολιτικό προσωπικό; Δεν συμμετείχαν και οι Τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες, οι διανοούμενοι, οι πανεπιστημιακοί και οι δημοσιογράφοι;»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε από την Θεσσαλονίκη όπου πέρασε αρκετές ημέρες περισυλλογής και προσωπικής ανασυγκρότησης. Οι πληροφορίες τον εμφανίζουν αποφασισμένο να βάζει σκληρά στο τραπέζι της συζήτησης με τον πρωθυπουργό το θέμα των 25 ευρώ βάζοντας στο στόχαστρο πλέον και τον Άδωνι Γεωργιάδη πλην του Γιάννη Στουρνάρα που αποτελεί μόνιμο στόχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.