Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με γεμάτη ατζέντα, καίτοι είναι μόνον οι πρώτες ημέρες του έτους, συναντώνται στις 18:00 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Τύποις στη συνάντηση θα κυριαρχήσει η αυριανή «επίσημη πρώτη» της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ωστόσο, επί της ουσίας, οι δύο άνδρες καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την πορεία της κυβέρνησης στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ναρκοπέδιο του 2004.

Το «χαράτσι των 25 ευρώ» για το εισιτήριο στα νοσοκομεία ήρθε να καταδείξει ότι οι κίνδυνοι ανάφλεξης παραμένουν, καίτοι δεν ψηφίστηκαν νέα μέτρα. Τα παλαιά (σσ. το εισιτήριο των 25 ευρώ ψηφίστηκε το 2012) αρκούν για να προκαλέσουν αντιδράσεις και να δοκιμάσουν όχι μόνον την ανοχή της κοινωνίας αλλά και τις αντοχές της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρίσκονται στο Μαξίμου, στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα αναζητούν εναλλακτικά μέτρα, «ισοδύναμα» κοινώς, προκειμένου να εξαιρεθούν οι άνεργοι από την υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου.

Για την εξαίρεση αναζητούνται 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή εκτιμάται ότι θα έδιναν στα ταμεία του ΕΣΥ άνθρωποι που, κατά τα λοιπά, δεν έχουν δουλειά!

Σε δόσεις η δόση

Το μνημονιακό μέτωπο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο χαράτσι αλλά αφορά και την άφιξη της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα, για το νέο κύκλο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να κλείνει τα μέτωπα μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου μοιάζουν υπέρμετρα αισιόδοξα.

Αξίζει μόνον να αναφερθεί ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι μόνον για το δημοσιονομικό κενό αλλά και για σειρά διαρθρωτικών με κυρίαρχο την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Και είναι προφανώς αδύνατο για την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και να συμπληρώσει το στόχο των 4.000 απολύσεων (με βάση τις 2.600 της ΕΡΤ) για το 2013 σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν οι δανειστές στείλουν μήνυμα συνεννόησης ως προς τα δημοσιονομικά, ενόψει της συνολικής συζήτησης για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό που θα ανοίξει την άνοιξη, δεν πρόκειται να πράξουν το ίδιο για τα διαρθρωτικά, οδηγώντας είτε σε αναβολή λήψης της απόφασης για εκταμίευση της δόσης είτε στον καταμερισμό του συνολικού ποσού σε υποδόσεις, ανάλογα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η εμμονή των Ευρωπαίων στις διαρθρωτικές αλλαγές, πέραν της «βιτρίνας» του προϋπολογισμού, επιβεβαιώνεται και από την πληθώρα των επικριτικών δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

Ειδικά το χθεσινό δημοσίευμα του Der Spiegel αποτυπώνει όχι μόνον την αποφασιστικότητα των πιστωτών να προωθηθούν στην πράξη και όχι μόνον κατ' όνομα οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και την αγωνία τους ότι πίσω από τις δημοσιονομικές επιτυχίες ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού κράτους και της οικονομίας παραμένει μακριά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα και, σε κάθε περίπτωση, δεν διασφαλίζει την έξοδο της Ελλάδας από το φαύλο κύκλο που είχε ως τελικό αποτέλεσμα και τη χρεοκοπία της.