Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Επιθεώρηση στους χώρους του Ζαππείου όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις της προεδρίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών πάει στα σίγουρα, όλα είναι έτοιμα, βεβαιώθηκε γι' αυτό άλλωστε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο δύο μέρες νωρίτερα ο υφυπουργός του Δημήτρης Κούρκουλας.

Το Ζάππειο ήταν ένας από τους οργανωτικούς πονοκέφαλους της Προεδρίας, καθώς χρειαζόταν υποδομές (κυρίως για τη μεταφραστική διαδικασία) και αναβάθμιση του τεχνολογικού του εξοπλισμού. Πολλοί φοβήθηκαν ότι δεν θα ήταν εγκαίρως έτοιμο, φαίνεται όμως ότι αυτός ο σκόπελος ξεπεράστηκε.

Την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά εγκρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ και οι 9 προσλήψεις τις οποίες είχε ζητήσει το Γραφείο της ελληνικής προεδρίας, ώστε να ανεβάσει το προσωπικό του στα 27 άτομα.

Οι 9 θα είναι και οι μόνοι που θα προσληφθούν ειδικά για την προεδρία με σύμβαση ως τα μέσα Ιουλίου, οι υπόλοιπες 16 θέσεις καλύφθηκαν από αποσπάσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Και στον ΑΣΕΠ πρέπει να υπήρξε παρέμβαση άνωθεν ώστε να κινηθεί γρήγορα, με τους ρυθμούς του, οι προσλήψεις θα γίνονταν κατά το Μάρτιο.

Προς το παρόν, το μόνο παρατράγουδο της προεδρίας παραμένει το κανονικό όνομα της ιστοσελίδας, που θα έπρεπε να είναι το www.eu2014.gr. Αυτό όμως είχε προλάβει να το κατοχυρώσει συμπολίτης μας και μάλιστα αντιμνημονιακός, που ανεβάζει διάφορα και κάνει πλάκα στην κυβέρνηση στο site του.

Η προεδρία αναγκάστηκε να καταφύγει στο www.gr2014.eu, κάτι που δείχνει ότι από την εμπειρία της Πολωνίας και της Κύπρου, που την είχαν πατήσει με τον ίδιο τρόπο, δεν μάθαμε τίποτε.

To πρόβλημα και σε αυτήν την «εφεδρική ιστοσελίδα» ήταν, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διαπίστευσης μπήκε σε λειτουργία πολύ αργά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι να μην μπορέσουν να διαπιστευτούν ηλεκτρονικά για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα στο Ζάππειο.

Η ελπίδα, ότι το σύστημα θα έμπαινε σε λειτουργία μέσα στο Δεκέμβρη δεν επαληθεύτηκε, αυτό έγινε λίγο πριν τα φώτα. Αν η ελληνική προεδρία επεδίωκε θετική δημοσιότητα, η καθυστέρηση με τις διαπιστεύσεις σίγουρα της χάλασε τα σχέδια.

Μετά την επίσκεψη στο Ζάππειο, ο Βενιζέλος θα κάνει δηλώσεις. Δηλώσεις όμως θα κάνει και ο Γιάννης Στουρνάρας για την ελληνική προεδρία, σήμερα το απόγευμα στο ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα είναι για το εξάμηνο που έρχεται προεδρεύων του Ecofin και η αποστολή του είναι, να διαπραγματευτεί με το Κοινοβούλιο την έγκριση της τραπεζικής Ένωσης. Καθόλου εύκολο, ειδικά αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, αφού πριν από κάθε συνεδρίαση του Ecofin θα περνάει τον παθών του τον τάραχο στο Εurogroup.