Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Επτά χρόνια πριν συλληφθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η ανάμειξή του στις μίζες των ρωσικών TOR-M1 και TPQ-37 ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, όπως υποστηρίζει ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Ο Παπαντωνίου δεν πρόλαβε να έχει συμμετοχή στα TOR-M1, γιατί είχε ολοκληρωθεί επί Άκη. Είχαμε βρει όλα τα στοιχεία που «έδεναν» τον Τσοχατζόπουλο, αλλά για τον Παπαντωνίου λέγαμε στο πόρισμα της Εξεταστικής ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία σε ό,τι αφορά την απιστία. Ξέρετε όμως ότι δύσκολα οδηγείσαι σε προανακριτική για απιστία. Εμείς θέλαμε να πάμε για δωροδοκία», δήλωσε στο newpost o τότε πρόεδρος της Εξεταστικής για τις μίζες από τα ρωσικά εξοπλιστικά.

Αντίδραση Παπαντωνίου

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπόδικου -για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες- Γιάννου Παπαντωνίου. «Μου προκαλούν κατάπληξη οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Τραγάκη, περί δήθεν ανακάλυψης έκνομων πράξεων, τις οποίες συγκάλυψε. Θεωρώ αδιανόητο πολιτικώς και δη ο αντιπρόεδρος της Βουλής να διαδίδει ψεύδη και συκοφαντίες, χωρίς ίχνος απόδειξης για το πρόσωπό μου, τα οποία εκθέτουν και τον ίδιο προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, ο Γιάννης Τραγάκης φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Εξεταστική της ΝΔ είχε εντοπίσει στοιχεία για παθητική δωροδοκία του Παπαντωνίου, δήλωση που ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Βουλής, διέψευσε στο newpost ως μη γενομένη.

Ωστόσο, για το πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σκάνδαλο της προμήθειας των ρωσικών οπλικών συστημάτων ήταν γνωστό και «δεμένο» από τότε, όπως υποστήριξε ο κ. Τραγάκης, αλλά τα ντοκουμέντα μπήκαν στο συρτάρι.

«Από το 2005 στην Εξεταστική Επιτροπή, είχαμε βρει με ακρίβεια δολαρίου την προμήθεια που είχε κατατεθεί για τα αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή 25.081.957 δολάρια. Η Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα το Φεβρουάριο του 2005 -γιατί ως τότε είχαμε προθεσμία- και επιφυλαχθήκαμε να ζητήσουμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί για να τεκμηριωθούν τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα», εξηγεί στο newpost ο κ. Τραγάκης.

Τρία χρόνια… δεν άνοιγαν οι λογαριασμοί

Δυστυχώς, οι λογαριασμοί άργησαν πάρα πολύ να ανοίξουν. «Της Κύπρου άνοιξαν αμέσως, της Αμερικής μετά από περίπου 8 μήνες, αλλά από την Ελβετία ήταν μπλοκαρισμένη η διαδικασία. Στείλαμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης επτά έγγραφα, αλλά το ελβετικό σύστημα δεν έδινε στοιχεία, επικαλούμενο ακόμη και λόγους δημοσίας τάξεως. Άνοιξαν το 2008 παρακαλώ! Διαπιστώσαμε ότι τα 4 εκ. δολάρια πήγαν σε λογαριασμό του μεσάζοντα των όπλων και τα 21 εκ. σε λογαριασμό τράπεζας στο Λιχτενστάιν, που αργότερα συνδέθηκε με τον Καμπούρογλου και τον Τσοχατζόπουλο», δηλώνει ο κ. Τραγάκης.

Τι (δεν) έβλεπε το ΠΑΣΟΚ το 2005

Κι ενώ τα στοιχεία «έβγαζαν» μάτι από το 2005, η αντίστοιχη Εξεταστική του ΠΑΣΟΚ, κατέληγε τότε στο συμπέρασμα ότι «δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου (…), που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως».

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπερασπιστής του Άκη, Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυριζόταν παθιασμένα ότι «η υπόθεση ξεκίνησε ως ένα τεράστιο πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό σκάνδαλο και σήμερα (25/2/2005) η έχει εξατμιστεί (…) Μας λέει η Ν.Δ. ότι υπάρχει ύποπτη διακίνηση χρημάτων με δήθεν παραλήπτες, οι οποίοι μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως!».