Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών για το 2014, που είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο θέματα: αρχικά στο «καυτό» θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία αλλά και θέματα που αναμένεται να θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έχουν να κάνουν με τη «συνεννόηση» των δύο πλευρών. 

Το ΠΑΣΟΚ τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ηγεσίας τάχθηκε από την αρχή κατά της επιβολής του εισιτηρίου στα νοσοκομεία επικρίνοντας έντονα τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος από την πλευρά του απαντά πως πρόκειται για μέτρο ψηφισμένο και από το ΠΑΣΟΚ από το 2012. 

Επί της ουσίας στη σημερινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου θα επιχειρηθεί να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα 40 εκ. ευρώ ώστε να αποσυρθεί τελείως το μέτρο ή να υπάρξει πρόβλεψη για απαλλαγή για ορισμένες κατηγορίες κοινωνικά ευάλωτων ομάδων πολιτών, οπότε τα χρήματα που αναζητούνται μειώνονται στο μισό. 

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Υγείας θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στον τομέα Υγείας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή είναι η εύρεση ισοδύναμων... δηλαδή άλλων μέτρων που θα επιφέρουν στα ταμεία του κράτους τα χρήματα. 

Στη συνάντηση των δύο ανδρών εκτιμάται πως θα «ανοίξει» και συζήτηση περί εύρυθμης λειτουργίας της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια γιατί ούτε «ακούγονται», ούτε βρίσκουν αντίκρυσμα οι «κοινωνικά ευαίσθητες» παρεμβάσεις τους, τις οποίες τελικά πιστώνονται οι «γαλάζιοι» υπουργοί. 

Την ίδια ώρα τους δύο άνδρες θα απασχολήσει και η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα και οι οποίες κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι. 

Οι απολύσεις του 2014 καθώς και οι περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες εμμένουν οι ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα ενώ όπως εκτιμάται και οι δύο πλευρές σε όλα τα θέματα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους καθώς και να βρουν κοινό τόπο ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για εκλογικό ατύχημα μέχρι τις ευρωεκλογές με δεδομένη και την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.