Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Πολλές εκπλήξεις αναμένεται να υπάρξουν αν η έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα επεκταθεί και στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που «συνόδευαν» τις προμήθειες αυτές. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου που είναι σε θέση να γνωρίζουν,  κάθε υπερκοστολογημένη αγορά που πραγματοποιούνταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί εποχής  Άκη Τσοχατζόπουλου μέχρι και Γιάννου Παπαντωνίου «αντισταθμίζονταν» φαινομενικά  με υψηλά αντισταθμιστικά προγράμματα. Δηλαδή οι εταιρίες μας πουλούσαν πανάκριβα οπλικά συστήματα και ως καμουφλάζ  μας υπέγραφαν συμφωνίες ότι μετά τις αγορές αυτές θα δώσουν στην Ελλάδα εντυπωσιακά αντισταθμιστικά ωφελήματα («ΑΩ»). Τα οποία ονομαστικά έφταναν να αριθμούν πολλά δις ευρώ, ίσως και δεκάδες. Ποια ήταν η πραγματική τους  αξία; Άγνωστη. 

Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν πρέπει να έχουν υλοποιηθεί. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ορισμένες γνωστές υποθέσεις αλλά και από το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. 

Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων αντισταθμιστικών ωφελημάτων δημιουργούνταν εταιρίες που τις περισσότερες φορές ήταν φαντάσματα ή που ξαφνικά εκεί που υπήρχαν εξαφανίζονταν. 

Μάλιστα κάποια στιγμή όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι… αλλάξαμε κάποια πράγματα στα «ΑΩ», ώστε να …υλοποιηθεί ότι μπορεί από αυτά. 

Την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων την είχε χαρακτηρίσει «αμαρτωλή ιστορία» και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης με δημόσιες δηλώσεις του στις 27 Απριλίου του 2006. 

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου πριν από χρόνια είχαν διαπιστώσει ότι αντί να δοθούν τραπεζικές εγγυήσεις για την υλοποίηση των «ΑΩ» δίδονταν…. εταιρικές(!). Γεγονός που είχε προκαλέσει το 2005 τεράστια έκπληξη στον πρώην Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ζορμπά που είχε τοποθετηθεί εκεί ως πρώην εισαγγελέας για να εντοπίσει τα παιχνίδια που παίχτηκαν. 

Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει με ποιο τρόπο υπογράφονταν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, αν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αν υλοποιήθηκαν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, αν τροποποιήθηκαν  στην πορεία οι σχετικές συμβάσεις και  προς ποίου όφελος. 

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στα «ΑΩ» από την αγορά των ελικοπτέρων Σινούκ. Υλοποιήθηκε ποτέ η σύμβαση 10/98 αξίας 185.000.000 ευρώ; 

Στη σύμβαση αυτή προβλέπονταν:

•       Αγορά μετοχών της Γενικής Τράπεζας αξίας 5.000.000 ευρώ. Οι πληροφορίες που έχουμε ήταν ότι τότε η Γενική Τράπεζα αρνήθηκε να πουλήσει μετοχές της . Αργότερα βέβαια η εν λόγω τράπεζα πούλησε αλλά …σε άλλους.
•       Προβλέπονταν επίσης παροχή στα ΕΑΣ εξοπλισμού για την εγκατάσταση  γραμμής παραγωγής πυρομαχικών 155ΜΜ που θα προορίζονταν για άσφαιρα μέχρι πρόσφατα άρματα μάχης Λέοπαρντ.
•       Θα δίδονταν τεχνογνωσία και εξοπλισμός για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των κινητήρων Τ55 στην ΕΑΒ
•       Θα γίνονταν  σχεδίαση και  κατασκευή τριών συστημάτων ελέγχου Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου .
•       Θα τροποποιούνταν η AN/PRC-77. Δεν έγινε ποτέ.
•       Θα αναπτύσσονταν και θα υπήρχε παραγωγή από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία χωροταξικά αναπτυσσόμενων παρεμβολέων επικοινωνιών . Από την πληροφόρηση που είχαμε έως το 2006 γνωρίζουμε ότι υλοποιήθηκε μόνο  το 64% .
•       Υλοποιήθηκε η παροχή συσκευών υποστήριξης εδάφους για τα ελικόπτερα Σινούκ 

Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αγορά των δεκαπέντε Μιράζ 2000-5 προέβλεπε ότι έπρεπε  να κατασκευαστούν τρεις …πισίνες. Κατασκευάστηκαν έστω και με καθυστέρηση. 

Τα συνολικά αντισταθμιστικά ωφελήματα ήταν ύψους 72,8 εκ. δολ.  και μεταξύ άλλων προβλέπονταν η μηχανογράφηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Και αυτό μέχρι το 2006 δεν είχε υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου η αγορά των συγκεκριμένων γαλλικών αεροσκαφών  ήταν 240% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. 

Σίγουρα η ιστορία των «ΑΩ» πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη καθώς αναμένονται να υπάρχουν πολλές εκπλήξεις.