Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Εκτός από την προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων που έχει θέσει σε πολιτικό επίπεδο, η Ελληνική Προεδρία έχει και συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα και μηνύματα τα οποία φιλοδοξεί να περάσει μέσα από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Η σημερινή Τελετή έναρξης Ελληνικής Προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ταξίδι στην Αιωνιότητα», με την ορχήστρα και το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου.
  • Η Έκθεση με τίτλο «Nautilus: Navigating Greece», αφιερωμένη στη θάλασσα και τη διαχρονική της σχέση της με την Ελλάδα, στο Μουσείο Beaux Arts (Βozar) των Βρυξελλών. Μέσα από το πλαίσιο που παρέχουν οκτώ βασικές έννοιες που σχετίζονται με το θαλάσσιο στοιχείο, 100 έργα της ελληνικής αρχαιότητας συνδιαλέγονται με 22 έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. 
  • Στην έκθεση συνεργάζονται 29 Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και καλλιτέχνες και ιδιώτες συλλέκτες σύγχρονης τέχνης. Η επιμέλεια της έκθεσης πραγματοποιείται από στελέχη του ΥΠΠΟ και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιανουάριου 2014 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τέλος Απριλίου.
  • Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου που είναι η Ιταλική, προγραμματίζεται στη Ρώμη, σε συννενόηση με την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, διοργάνωση κοινού πολιτιστικού γεγονότος -έκθεσης- μείζονος σημασίας στο Προεδρικό Μέγαρο (Quirinale) κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών της Ελληνικής Προεδρίας και των δύο πρώτων μηνών της Ιταλικής, με αρχαιολογικά αριστουργήματα (4 διαφορετικών περιόδων) από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα και με ταυτόχρονη έκθεση Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών δημιουργών.