Την απόφαση να μην παραστεί στη σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, για την επίσημη έναρξη της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από συσκέψεις και συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάνουν λόγο για πολιτική απόφαση.   

Σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου η συνολική ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου που διέρχεται, τόσο η χώρα μας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναδείξει τα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μιά νέα αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί την κυβέρνηση για την αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις ευθύνες της τρόικας για την πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Οι ίδιες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, το επομενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει αυτήν την «άλλη ατζέντα» της Ελλάδας και της ΕΕ.