Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Ένα διπλό στοίχημα θα προσπαθήσει να κερδίσει η κυβέρνηση στο επόμενο εξάμηνο που η Ελλάδα θα έχει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή κρίση μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης και να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορεί, παρά τις εσωτερικές δυσκολίες, να προωθήσει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο πλαίσιο της Προεδρίας. 

Η επίλυση των ευρωπαϊκών θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και η ώθηση νέων κοινοτικών πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομική πορεία της χώρας στο επόμενο διάστημα. 

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για την επίσημη Τελετή Έναρξης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΜΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «θα στεφθεί με επιτυχία». Μάλιστα ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι  είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει στην υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνεισέφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «κύρια πρόκλησή μας είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας». «Είμαι βέβαιος» πρόσθεσε «ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση». 

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική προεδρία είναι τέσσερις και αφορούν:

* την ανάπτυξη, την απασχόληση και την συνοχή
* την εμβάθυνση της Ε.Ε. και την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μέσω της νομισματικής και τραπεζικής ενοποίησης
* την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης
* και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής. 

Ανάπτυξη, απασχόληση, συνοχή 

Οι προσπάθειες της ελληνικής Προεδρίας σε αυτό τον τομέα θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση και την προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία», όπου προβλέπεται η προσφορά εργασίας ή η εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το πολύ σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς και στην ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης. 

Εμβάθυνση Ε.Ε., ολοκλήρωση Ευρωζώνης 

Βασικός στόχος θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με το ευρωκοινοβούλιο για την τραπεζική ενοποίηση, καθώς και η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ και η προώθηση μέτρων που θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αρχή της αντιπροσώπευσης στη λειτουργία της Ευρωζώνης. 

Η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, είχε ληφθεί στις 18 Δεκεμβρίου και η ελληνική προεδρία θα πρέπει σε χρόνο-ρεκόρ να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα διαλυθεί εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.  

Οι διαβουλεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες πολιτικά, τεχνικά και νομικά, σε στενά χρονικά περιθώρια, ενώ η ελληνική προεδρία θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία που θα πετύχει με την Ευρωβουλή. Η τραπεζική ενοποίηση, που θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τον Νοέμβριο του 2014, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχύοντας τη ροή της ρευστότητας, κυρίως στις χώρες του Νότου. 

Μετανάστευση, σύνορα, κινητικότητα 

Η τρίτη βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας αφορά επίσης άμεσα τη χώρα μας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ζήτημα με την παράνομη μετανάστευση. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία με τρίτες χώρες στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, θα ζητηθεί η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από την εισροή μεταναστών, ενώ θα προωθηθεί και η Κοινή Πολιτική Ασύλου.  

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λαθρομετανάστευσης. Την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων θα ξεκινήσει η ελληνική Προεδρία. 

Θαλάσσιες Πολιτικές της Ε.Ε.
Στον τομέα αυτό η Ελλάδα θα προωθήσει τον ανασχεδιασμό της θαλάσσιας ευρωπαϊκής πολιτικής, με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο. 

Η ενταξιακή πορεία των Βαλκανικών χωρών 

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης θα πρέπει να διαχειριστεί και την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία), ενώ υπάρχει και το θέμα της Τουρκίας. Σχετικά με τα Σκόπια, η αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας στο θέμα της ονομασίας δεν αφήνει στην Ελλάδα περιθώρια να βοηθήσει την ενταξιακή της προοπτική. 

Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη Σερβία, ενώ κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας θα συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο. Παράλληλα, τον Ιούνιο η χώρα μας θα επιδιώξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία.  

Αναφορικά με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει τη βούληση να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, που σήμερα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. 

Το στοίχημα της εξόδου από την κρίση 

Μέσα στο ίδιο εξάμηνο θα κριθεί και η τύχη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, καθώς τον Απρίλιο με την ανακοίνωση από την Eurostat των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας για το 2013, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εξεύρεση λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα επιτρέψει τη επιστροφή της Ελλάδας και τη χρηματοδότησή της από τις αγορές και θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης καθώς θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.