Στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός τύπος, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ανάκαμψη της Ελλάδας εντός του 2014. Την ίδια ώρα, το Focus κατηγορεί την Αθήνα ότι χειραγωγεί με απειλές και τεχνάσματα την Ευρώπη.

«Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη» είναι ο τίτλος του έντονα επικριτικού ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, σε ύφος που θυμίζει τα προ τριετίας δημοσιεύματα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει εντός του 2014 στις αγορές και υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» αυτόν τον στόχο, με δεδομένο ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλά επιτόκια στις αγορές: Σύνολο χρέους 175%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με 11 δισ. ευρώ για τόκους. Υπογραμμίζεται ότι μόνο αν μειωθεί ο όγκος του χρέους θα έχουν οι Έλληνες πιθανότητες να δανεισθούν χρήματα από τις αγορές.