Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Στην Αθήνα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Μανουέλ Μπαρόζο. Μετά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου στο Ζάππειο, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς και τους Επιτρόπους. Στις 17.30, όταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μανουέλ Μπαρόζο θα ανεβούν στο βήμα για την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Ελληνική Προεδρία θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη μέρα των εργασιών της. 

Υπάρχει βέβαια και ένα τελετουργικό μέρος, το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής για το οποίο θα έρθει στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι περισσότεροι από τους Επιτρόπους θα επιστρέψουν μετά από αυτό στις Βρυξέλλες ενώ την Πέμπτη το πρωϊ θα αναχωρήσουν και οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που έχουν έρθει ειδικά από τις Βρυξέλλες για να καλύψουν το γεγονός. Αυτοί αποτελούν και το πιο δύσκολο κοινό για την ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνουν και τα τελευταία αρνητικά δημοσιεύματα υπάρχει μια διάχυτη δυσπιστία για το αν η Ελλάδα μπορεί να το καταφέρει και μια καχυποψία, ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την προεδρία για να έχει καλύτερη μεταχείριση από την τρόικα. 

Μια προεδρία κρίνεται συνήθως στις προτεραιότητες της και στο κατά πόσον θα μπορέσει να τις υλοποιήσει - η πέμπτη Ελληνική Προεδρία δεν θα αποτελέσει σε αυτό εξαίρεση. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση πάντως είναι να μην υπάρχουν μετά την προεδρία δημοσιεύματα σαν αυτό του Spiegel που παρουσιάζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα της Αφρικής ή το Αφγανιστάν, ζητούμενο είναι να εδραιωθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέλος της ΕΕ. Μια επιτυχημένη Προεδρία άλλωστε θα αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και η κυβέρνηση ελπίζει, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στο εσωτερικό. 

Η επιτυχημένη Προεδρία κρίνεται στις αποφάσεις και τις συμφωνίες που μπορεί να πετύχει αλλά και στο οργανωτικό μέρος. Σε ότι αφορά το δεύτερο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μια λιτή Προεδρία, με προϋπολογισμό μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά από τα έξοδα της θα καλυφθούν από χορηγίες, ένα δείγμα γραφής ήταν η παράδοση των αυτοκινήτων που θα καλύψουν τις μετακινήσεις από την Cosmocar A.E χθες στο Ζάππειο. Χορηγίες θα καλύψουν πολλά από τα έξοδα σίτησης και τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης της προεδρίας, όπως δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος. 

Σε ότι αφορά στην ουσία, η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής. Σε ότι αφορά την πρώτη προτεραιότητα, η Ελλάδα θα επιδιώξει να μπουν οι σχετικές αποφάσεις σε εφαρμογή και να δοθούν περισσότερα κονδύλια (ειδικά για την ανεργία των νέων) από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία και την ΕΤΕΠ. Σε ότι αφορά στη θαλάσσια πολιτική, επιδίωξη της Προεδρίας είναι να υπάρξει κείμενο που θα υιοθετηθεί από τη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. 

Στην δεύτερη προτεραιότητα κρίνεται πάντως η επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας, και ειδικά σε ότι αφορά την Τραπεζική Ένωση. Ζητούμενο είναι συμφωνία για την εξυγίανση των Τραπεζών του Eurogroup του Νοεμβρίου να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που θα αποτελεί και το σημαντικότερο νομοθέτημα στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Τον συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ε.Κ θα πρέπει να τον μεθοδεύσει η Αθήνα, αυτή είναι η ουσιαστική δουλειά της προεδρίας.