Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Περισσεύει η οργή στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και ήδη έχουν φθάσει προειδοποιητικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου

Η στάση τους γυρίζει το ρολόι του χρόνου πολλά χρόνια πίσω, όταν η Ελλάδα αποτελούσε το «μαύρο πρόβατο» για μια σειρά από ξένους αξιωματούχους. 

Σε μια χρονική στιγμή που η Αθήνα ανέμενε ένα θετικό κλίμα λόγω και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας, εντούτοις η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει πολύ, από την…«αιθαλομίχλη» της τρομοκρατίας και των μιζών στα εξοπλιστικά. 

Η υπόθεση με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και ήδη έχει διαμηνυθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση της Αθήνας φέρει ακέραια την ευθύνη για οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα. 

Ήδη έχει γίνει γνωστή η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η επισήμανση πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί βαθύτατα από την εξέλιξη και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως δεν έχει εξαρθρωθεί πλήρως η τρομοκρατική οργάνωση «17 Ν». 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο Ντέιβιντ Πίρς επικοινώνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, αλλά και με άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και τόνισε την ανησυχία και τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της τρομοκρατίας. 

Την ίδια στιγμή, έξαλλοι είναι στην Καγκελαρία με την ανακίνηση του θέματος με τις μίζες στα εξοπλιστικά και του γεγονότος πως κυριαρχούν στην επικαιρότητα αρνητικές αναφορές για το γερμανικό κράτος που «λάδωνε» κρατικούς παράγοντες και υπουργούς για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. 

Μάλιστα, προ ημερών ο Γερμανός πρέσβης, Βόλφγκαγκ Ντόλτ φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να κάλεσε σε «κλειστή σύναξη» σημαντικά  στελέχη εταιρειών γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τους ζήτησε να «βάλουν πλάτη». 

Ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε να παρέμβουν με τον τρόπο τους, ώστε η υπόθεση να… θαφτεί κυριολεκτικά και να μην λάβει διαστάσεις και κυρίως να μην πληγεί επικοινωνιακά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται, με βάσει και τις καταθέσεις των συλληφθέντων, να χρηματίζει πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Τα μηνύματα από το Βερολίνο έχουν σταλεί και δεν είναι τυχαίο και το προ ημερών ιδιαίτερα αρνητικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο και έκανε παραλληλισμούς μεταξύ Αθήνας, Πακιστάν και Αφγανιστάν.  

Το κείμενο ήταν «γραμμή» από την Καγκελαρία, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να ξεχαστεί το θέμα. Εξάλλου, το Spiegel επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον πανίσχυρο υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.