«Η κατάργηση της τρόικας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική νίκη για την ελληνική Προεδρία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.

«Οι Ευρωπαίοι επίτροποι και ο πρόεδρος Μπαρόζο που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα», σημειώνει ο Σβόμποντα, ο οποίος τονίζει ακόμη, ότι η εξαιρετικά σκληρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα οδήγησε σχεδόν το ήμισυ που πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών, η τρόικα στις μνημονιακές χώρες έχει αποτύχει και «κανείς δεν τους παρεμπόδισε επειδή δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος». «Η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνει ακόμη ο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι «απαιτούμε την κατάργηση της τροικας και των καταστροφικών πολιτικών τους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πλήρη ευθύνη για τα επόμενα προγράμματα».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας καλεί την ελληνική προεδρία να αναδείξει την πραγματικότητα της αποτυχίας της τρόικα σε αντίθεση με την αυστηρότητα την οποία ορισμένοι ηγέτες εξακολουθούν να πιστεύουν. «Αν η τρόικα καταργηθεί στη διάρκεια της προεδρίας αυτό θα αποτελούσε μια πραγματική νίκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σβόμποντα.