current views are: 1

8 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση17:15

Αντώνης Σαμαράς: Τα δύσκολα πέρασαν, η Ελλάδα θα γίνει σύμβολο (Βίντεο)

Σε εξέλιξη είναι η επίσημη τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. 

Δημοσίευση 17:15’
αρθρο-newpost

Σε εξέλιξη είναι η επίσημη τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. 

«Η Ελλάδα, από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, μέχρι το τέλος της προεδρίας θα γίνει σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί, ότι δουλεύει και ότι θα τα καταφέρει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής με την οποία κήρυξε την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. 

Στην ομιλία του, την οποία άρχισε με αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της. Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε. Σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία, δεν πρόκειται για μία εναλλαγή. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση, πλήρωσε πιο ακριβά δικά της σφάλματα αλλά και κατασκευαστικές αδυναμίες της ΕΕ, έχει διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες. Ορισμένοι προέβλεπαν και κάποιοι εύχονταν την έξοδο της Ελλάδας από τη ΕΕ σημείωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί.
 
Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης. Όλοι μαζί δεν ξεχνάμε γιατί ξεκίνησε η ευρωπαική ενοποίηση και τί πέτυχε μέσα σε πέντε δεκαετίες. Η ΕΕ είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ, μία Ένωση με κοινές αξίες στην οποία κάθε λαός, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μπορεί να πετύχει με άλλους πολλά.
 
Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν εξήγησε ο κ. Σαμαράς.
 
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα που περάσαμε τα πιο δύσκολα και αποφύγαμε τα χειρότερα είναι ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία, είναι ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση, είναι ώρα να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές, είναι ώρα να εμβαθύνουμε την τραπεζική ένωση.

«Θα αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν. Η ελληνική προεδρία θα αναδείξει αυτά που μας ενώνουν και μας θέτουν σε πορεία ανάπτυξης είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι ο καλύτερος κόσμος που μπορούμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας, είναι παράλληλα αυτό που ζητά ο υπόλοιπος κόσμος από εμάς. Ευρώπη είμαστε εμείς, ο καλύτερος εαυτός μας. Ευρώπη δεν είναι αφηρημένες στατιστικές είναι μήτρα ελευθερίας και ανάπτυξης.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε πως η προεδρία είναι ευκαιρία να προβάλλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπο της μιας θεσμικά ισότιμης χώρας της Ε.Ε.

«Αυτό το εξάμηνο σε εθνικό επίπεδο αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητα που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και το μνημόνιο», είπε ο κ. Βενιζέλος. 

«Στις προτεραιότητες μας είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάσταση, η ολοκλήρωση θεσμών μέσω τραπεζικής ένωσης που αίρει ανισότητες και εγγυάται καταθέσεις, η προστασία των συνόρων και η  ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική», κατέληξε. 

Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε  ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε πως η ευρωπαϊκή προεδρία αποτελεί μήνυμα ελπίδας του ελληνικού λαού. Επεσήμανε εκ νέου πως πολλοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. Η Ελλάδα άντεξε και ξεπέρασε τα χειρότερα είπε και απέφυγε μία χρεοκοπία. Παράλληλα, χαρακτήρισε τους Έλληνες ως «ήρωες».

Επεσήμανε πως το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς οι προσπάθειες της Ελλάδας αποδίδουν καρπούς. Υπογράμμισε πως «έχουμε και άλλες δύσκολες μέρες, όμως οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες». 

Κατέληξε πως τα προγράμματα υλοποιούνται και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι στον ορίζοντα, όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. 

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος επεσήμανε πως ο δρόμος για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες.

Τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ενώ όπως είπε αποτίουμε φόρο τιμής στις θυσίες των Ελλήνων.


σχετικα αρθρα