Αφορμή έντονης κριτικής κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτέλεσαν οι σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση για εσωτερική μόνο κατανάλωση, ενώ επεσήμανε ότι «παρά τον περιορισμένο ρόλο και τις δυνατότητες που έχει μια κυλιόμενη Προεδρία, καθώς επί της ουσίας η κ. Μέρκελ είναι το αφεντικό που επιβάλει τα μέτρα, θα μπορούσε η ελληνική προεδρία να προωθήσει ορισμένα θέματα».

Ο κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην ατζέντα της δεν έχει «δυστυχώς» προς αξιοποίηση τόσο το πόρισμα «κόλαφος» του Ευρωκοινοβουλίου κατά της τρόικας, όσο και αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος, αντέτεινε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς ξεκινά η ελληνική Προεδρία ελπίδας, που θα είναι αποδοτική και θα ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη.
«Η Ελλάδα θα αποδείξει ότι και μπορεί και πρέπει και έχει την δυνατότητα να βγει από την κρίση και να είναι ωφέλιμη στην ΕΕ», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι με την απουσία του από την ελληνική προεδρία δείχνει μικροκομματική λογική και όχι υπεύθυνη πολιτική στάση, ενώ έκανε λόγο για αμφιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη μια -όπως είπε- με το ένα πόδι ερωτοτροπεί με το νόμισμα και με το άλλο δηλώνει ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. «Είναι ένα πολιτικό λάθος, και όχι πολιτική στάση, η απουσία του Σύριζα από την ελληνική προεδρία, γιατί η Ελλάδα επιστρέφει με όρους ισοτιμίας στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτόαπομονώνεται σε φιέστες, δίνει την εικόνα φοβικής χώρας και δεν αξιοποιεί το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα» το ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τα θέματα που θέτει στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας και τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να αξιοποιεί τέτοιες ευκαιρίες που επισημαίνουν το πόσο μη αποδοτικά και αναποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές μας και δημιούργησαν τόσα δεινά στον ελληνικό λαό και στην ελληνική οικονομία.

«Η ελληνική προεδρία, ανεξάρτητα αν έχει περιορισμένη ή ουσιαστική αρμοδιότητα, δεν αναιρεί τις πολιτικές στρατηγικές και επιλογές της ΕΕ με τις οποίες κάποιοι φλερτάρουν», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη συμβιβασμού και υποταγής να αποδεχθεί κάποιος την υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι πεντακάθαρο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποδεχτεί το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε την ελληνική Προεδρία ως «πολύ σημαντικό γεγονός», που θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα, που πέρασε -όπως είπε- περίοδο δυσφήμισης, να προβάλει τις θέσεις της.